Published On: Ned, ožu. 12th, 2017

Nakon sukoba u Nizozemskoj policija deportirala tursku ministricu u Njemačku

Nizozemska je policija deportirala tursku ministricu za obiteljska pitanja Fatmu Betul Sajan Kayu u Njemačku nakon što su je nizozemske vlasti proglasile nepoželjnom i privele je kako bi je spriječile da se obrati skupu u znak podrške turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu u Rotterdamu.

Nizozemski premijer Mark Rutte kazao je kako je posjet turske ministrice neodgovoran i neprihvatljiv.

“U međusobnom kontaktu s Turskom, Nizozemska je u više navrata isticala kako red i sigurnost u našoj zemlji ne bi trebali biti ugroženi”, rekao je Rutte, dodajući kako je nizozemska vlada već više puta kazala svojim turskim kolegama kako ministrica Kaya nije dobrodošla u Nizozemsku.

Nekoliko stotina prosvjednika s turskim zastavama okupilo se sinoć ispred turskog konzulata u Rotterdamu, tražeći da vide tursku ministricu za obiteljska pitanja. Policija je postavila metalne barijere kako bi prosvjednike spriječila da priđu konzulatu, a prije toga je s nizozemske granice vraćen konvoj ministrice Kaye koja je automobilom pošla iz Njemačke u Nizozemsku.

Ministrica se kasnije oglasila na Twitteru i navela kako je nizozemska policija zaustavila 30 metara od turskog konzulata u Rotterdamu i spriječila je da uđe.

Jake policijske snage sinoć su bilokirale zgradu nizozemskog veleposlanstva u Ankari, ne dopuštajući ulazak niti izlazak.

Turska je jučer pozvala zamjenika nizozemskog veleposlanika u Ankari na razgovor u Ministarstvo vanjskih poslova u znak prosvjeda, nakon što je nizozemska vlada zabranila slijetanje zrakoplova s turskim šefom diplomacije u Rotterdam zbog mitinga uoči referenduma o ustavnim promjenama u Turskoj.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu izjavio je kako je odluka nizozemskih vlasti da zabrane slijetanje njegovom zrakoplovu u Rotterdam, neprihvatljiv skandal i zaprijetio kako će Ankara Nizozemskoj odgovoriti onako kako i zaslužuje.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer