Published On: Pon, tra 8th, 2013

Nakon Stoca, Čapljine i Čitluka, Milanović u Mostaru

Premijer Hrvatske se u Mostaru susreo s biskupom Ratkom PerićemU sklopu svoje posjete Bosne i Hercegovini premijer Republike Hrvatske Zoran Milanović posjetio je danas općine na samom jugu države – Čapljinu, Čitluk, Stolac i Ravno.
Na sastanku u Čapljini domaćin hrvatskom premijeru bio je načelnik općine Čapljinadr. Smiljan Vidić, koji je upriličio sastanak u zgradi Općine Čapljina.
Načelnik Vidić upoznao je premijera susjedne države sa prilikama na području čapljinske općine.

U Mostaru se Milanović susreo s biskupom Ratkom Perićem
Po završetku susreta s načelnikom Milanović se osvrnuo i na aktualnu situaciju vezanu za skori ulazak Hrvatske u Europsku uniju, odnosno na činjenicu kako će se to odraziti na Bosnu i Hercegovinu i Hrvate u Bosni i Hercegovini.
”Siguran sam da su ljudi s obe strane granice spremni za sve što donosi ulazak Hrvatske u EU. To će biti novi izazov, no povijest nije bila bez izazova, sadašnje vrijeme je puno izazova, a to nas čega i budućnosti. Uvjeren sam da ćemo se svi prilagoditi jedni drugima i prilikama koje će doći”, rekao je Milanović.

Na upit novinara što misli o položaju Hrvata kad je u pitanju izbor člana predsjedništva, Milanović je rekao kako BiH nema baš najsretniji Ustav.
”Ustav Bosne i Hercegovine nije u skladu sa svim dokumentima i poveljama Europske unije. Treba biti svjestan da je ovo zemlja u kojoj žive tri naroda: Bošnjaci, Srbi i Hrvati, te kako svi oni moraju imati zajamčena sva prava koja im pripadaju”, jasan je bio Milanović.
Kad je u pitanju otvaranje pogona tvrtki iz Hrvatske u Hercegovini Milanović ima jasan stav.

”Ja kao premijer ne mogu pozvati Hrvatske gospodarstvenike da u bilo kojoj drugoj zemlji otvaraju pogone ako bi to značilo zatvaranje pogona i gašenje radnih mjesta u Republici Hrvatskoj. Međutim, ulaskom u EU Hrvatska prestaje biti članica CEFTA-e, što će sigurno dovesto do toga da će tvrtke iz RH otvarati pogone u drugim zemljama, poput BiH, Srbije…”, govori Milanović.
Istaknuo je kako njegov posjet općinama Čapljina, Stolac i Ravno svjedoči o brizi hrvatske vlade prema Hrvatima u Bosni i Hercegovini, jer, kako je rekao, niti jedan predstavnik vlasti iz Republike Hrvatske do sada nije posjetio ove krajeve, u kojima su se 1992. i 1993. godine Hrvatima događale veoma ružne stvari
Koliko je Milanovićev posjet jugu Hercegovine zanimljiv široj javnosti svjedoči i činjenica da je susret premijera Milanovića i načelnika Vidića pratilo više od 20 medijskih kuća – TV i radio postaja, internet portala i tiskovina.

Predsjednik Vlade Hercegovačko – neretvanske županije Denis Lasić sudjelovao je danas u Stocu, sastanku koji je prigodom dvodnevne posjete Hercegovini, održan s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Zoranom Milanovićem
Na sastanku održanom u zgradi Općine Stolac, predsjednik Lasić upoznao je predsjednika Milanovića s načinom na koji funkcionira Županija, te brojnim problemima s kojima se svakodnevno susreće.
Govoreći o političkoj situaciji, Lasić je prvenstveno istaknuo loš odnos viših razina vlasti prema županijama. Također, istaknuo je i odličnu suradnju s više županija u RH, a na poseban način s Dubrovačko-neretvanskom, Splitsko -dalmatinskom i Osječko-baranjskom županijom.

“Nadam se da će naša suradnja biti još bolja nakon ulaska Hrvatske u EU”, istaknuo je Lasić. Na koncu, predsjednik Lasić je iskoristio prigodu da se zahvali Vladi Republike Hrvatske na prošlogodišnjoj pomoći prilikom gašenja požara.

Nakon sastanka, Lasić je zajedno s Milanovićem, ministrom za izbjegle i raseljene BiH Damirom Ljubićem, te načelnicima Općina Stolac i Ravno, Stjepanom Boškovićem i Andrijom Šimunovićem obišao Ošaniće, te Radimlju, najpoznatiju nekropolu stećaka u Hercegovini.