NAKON ŠTO SU IZRUČILI UBOJICU: Armenija prekinula diplomatske odnose s Mađarskom

Armenija je priopćila u petak da je prekinula diplomatske odnose s Mađarskom zato što je Budimpešta izručila azerbejdžanskog vojnika, ubojicu  koji je odrubio glavu jednom armenskom vojniku za vrijeme NATO-ove obuke 2004. godine i koji je zatim pomilovan u Azerbejdžanu.

“Danas prekidamo odnose s Mađarskom”, naveo je armenski predsjednik Serge Sarkissian u priopćenju koje je objavila press-služba predsjedništva.

“Svojim zajedničkim akcijama Azerbejdžan i Mađarska su otvorili put ponavljanju ovih zločina. To ne mogu dopustiti. Republika Armenija to ne može dopustiti”, kazao je on.

Tridesetpetogodišnji Ramil Safarov, koji je 2004. godine u Budimpešti osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu zbog ubojstva jednog armenskog oficira, izručen je u petak Azerbejdžanu gdje ga je predsjednik Ilham Alijev odmah pomilovao. Potom je proglašen nacionalnim junakom , pa su čak neki trgovi i ulice dobili ime po njemu.

Safarov je 2004. godine odrubio glavu armenskom oficiru Gurgenu Margarijanu dok je ovaj spavao, za vrijeme engleske obuke koju je na vojnoj akademiji u Budimpešti organizirao Atlantski savez za vojnike iz zemalja bivšeg Sovjetskog saveza.

Armenski predsjednik je odluku Mađarske nazvao “teškom greškom” i naglasio da se radi o “ubojstvu iz etničkih motiva”.

Armenija i Azerbejdžan se godinama spore oko kontrole Gornjeg Karabaha. Ova regija, pripojena Azerbejdžanu u sovjetskom periodu, progalasila je nezavisnost koju međunarodna zajednica nije priznala, nakon rata u kojem je bilo 30.000 mrtvih i stotine hiljada izbjeglica između 1988. i 1994.

Primirje je potpisano 1994. godne, ali Baku i Erevan ne uspijevaju da se dogovore o statusu regije.

Činjenicu da prijateljska turksa pokrajina Azerbejdžan, odrubljivaču glave daje trgove i ulice bošnjački mediji nisu naročito popratili. Trenutno se gleda sapunjaka o jednom drugom odrubljivaču glave – Suli Veličanstvenom.