Published On: Sri, lip 16th, 2021

NAKON ŠTO JU JE KOŽUL UPOZORIO DA BRANI KAZNENO DJELO TURKOVIĆ JE RETERIRALA: “Mlinarević je imenovana prije mog mandata”

Žustra rasprava vodila se danas u Parlamentarnoj skupštini BIH točnije u Gornjem Domu ove skupštine, Domu naroda, Domu konstitutivnih naroda BIH gdje su zastupnici imali priliku postavljati pitanja ministrima vijeća ministara. Tako i kontroverznoj Biseri Turković.

Osobi kojoj je svojedobno NATO odbio agreman u Brusselsu zbog njenih ratnih konekcija s El Mudžahidom, osobi koja je Sakiba Mahmuljina presuđenog za ratne zločine El Mudžahida nazvala herojem, osobi koja je željela unilaterarno ukinuti vize Saudijskoj Arabiji,

Predrag Kožul, zastupnik HDZ BiH u Zastupničkom domu Parlamenta BiH na zajedničkoj sjednici oba doma Parlamenta BiH uputio je danas  oštro pitanje ministrici vanjskih poslova BIH, Biseri Turković.

Pitao je kako ste regulirali status osobi koja je bez diplome imenovana na mjesto veleposlanice.

Misli se na Martinu Mlinarević, koja je godinama oštro pisala o politici i Bisere Turković i Željla Komšića, da bi promijenivši ideologiju, preko noći postala dio nametnute kvote koju je nakon nametanja, bošnjački nacionalizam nametnuo Hrvatima. Tako je “književnica” koja je istupala kao netko tko osuđuje maltretiranje naroda svoje prabake Marte, prometnula u klub režimskih  bošnjačkih struktura popunjen podobnim Hrvatima, Srbima i Židovima. Godinama je pisala o nepravdi da bi i sama postala dijelom Nepravde. Sve koji joj to danas prigovore, naziva Žlibinom, promajom uma i fašistima. Čak i tuži po sudovima ljude koji za nju u javnom prostoru punim imenom i prezimenom napišu, da je za njih, od danas mrtva  i kao pisac i ka osoba. Semantiku takvih rečenica prijavljuje sudovima, premda je i sama objavila daleko jače semantičke vratolomije.

Turković je izbjegla Kožulov odgovor:

  1. Veleposlanike imenuje Predsjedništvo teda MVP samo regulira njihov status.
  2. Za mišljenje o zapošljavanju dotične na VSS plaću MVP je poslao upite na Ministarstvo pravde, točnije ured za kontrolu legalnosti upošljavanja državnih službenika te na Ured za unutarnju reviziju rada institucija.

Iako je upravo ona bila protiv Josipa Brkića, zamjenika dotične, koji je pozvao revizorske institucije da provjere upošljavanje VeleKomšićke,  imenovane uz  kazneno djelo lažiranja CV-a sada se time javno hvali kako bi rad MVP-a predstavila transparentnim i željnim pravde.

Nikome nije poznato da su revizorski uredi dali pozitivno mišljenje o upošljavanju dotične mno Turkovićka tvrdi da takva mišljenja postoje.  Pa ćemo ih evo pričekati da nam ih institucije dostave.

Kada je Predrag Kožul nakon toga ponovno uzeo riječ te pročitao dijelove pravilnika MVP-a samoj ministrici, a u kojima stoji da je dotični kandidat dužan imati sveučilišnu diplomu,( dakle više se ne radi o Pravilnicima Predsjedništva) , a potom joj pročitao i članke Kaznenog zakona, koji se odnose na službene osobe u MVP koji bi protupravno određenimm osobama omogućile upošljavanje,  , Bisera Turković je u završnoj riječi istaknula da je dotična ambasadorica imenovana prije njenog preuzimanja mandata.

U suštini Turkovićka nije lagala.  HadžiMlinarević je imenovana prije nego je Turkovićeva preuzela mandat od Crnadka. No njena VSS plaća na SSS diplomu, njen status u MVP dodijelje  joj je u doba Turkovićke. Ukratko Komšić je u zonu kaznene odgovornosti gurnuo nju, pravdajući se da on nije dužan provjeravati jesu li navodi iz CV-a točni. Taj dio, provjere navoda i prikupljanja papirologije obavlja MVP. Kako MVP-u dotična nije dostavila diplomu Komšić je morao povući njeno imenovanje. Kako on to nije učinio MVP je bio dužan Predsjedništvu dostaviti odgovor, da bez dostavljene diplome, dotičnoj se ne može regulirati VSS plaća, te ju spremiti u Češku sa SSS plaćom.  Sve drugačije od tog je kriminal. I Turkovićeva to zna.

Usred Parlamenta krivotvorila Pravilnik

Odgovarajući  na Kožulov upit, pompozno i s jednom dozom nesvakidašnje uzvišenosti. Turkovićka je kazala da je

“jedan od uvjeta da osoba koja se imenuje jeste da  ima univerzitetsku diplomu ili odgovarajuću razinu obrazovanja, stručnosti  i iskustva. Nije definirano što se podrazumijeva pod odgovarajućom razinom obrazovanja.

Međutim radi se o laži. Turkovićeva je usred Parlamenta BIH namjerno krivo pročitala službeni pravilnik, budući da u njemu nema riječice “ili” nego tamo  stoji riječ “odnosno”.

Naime, jedan od uvjeta da osoba koja se imenuje bude imenovana jeste da ima univerzitetsku diplomu, odnosno odgovarajuću razinu obrazovanja, stručnosti i iskustva.

Prilog “odnosno” u pravnom jeziku uvijek uvodi dodatno, naknadno objašnjenje ili naknadne uvjete koji se odnose na ono što stoji prije zareza. I nikako nije veznik.

Ukratko Pravilnik propisuje da osobe koje apliciraju na diplomatske funkcije, uz odgovarajuće diplome (i to ne bilo kakve) trebaju ispunjavati i druge dodatne uvjete a ne da imaju ispunjene druge uvjete ako nemaju slučajno diplomu.

Ta zaboga ne popunjava se bilo kakvo mjesto unutar državnih struktura nego jedno od najuglednijih i najvažnijih mjesta. Iskustvo , stručnost, habitus, opće životno iskustvo i ostvarenje u tom pogledu moraju se vrednovati kao dodatni plusevi pri zapošljavanju. Dok je u slučaju Komšićevih imenovanja uvjet samo jedan: Spremnost za duboko služenje dubokoj SDA državi. Uvjet je isključivo ideologija. Nikakva diploma  , stručnost itd. A što je razvidno od načina na koji se dotična ponaša nakon imenovanja. Promijenila je jezik izričaja, metu napada, viziju budućnosti BIH. Sve prema ugovoru o imenovanju.

 

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>