Published On: Sat, Dec 14th, 2013

NAKON ŠTO JE ŽZH OPTUŽILA FBIH ZA DUGOGODIŠNJU KRAĐU: “Morat ćete čekati konačne rezultate popisa”

Nakon što je Vlada Zapadnohercegovačke županije donijela odluku da tuži Federaciju BiH zbog nacionalne diskriminacije, iz Ministarstva financija FBiH poručuju da će za eventualnu preraspodjelu moraju čekati konačne rezultate popisa.
Naime, Vlada ZHŽ-a optužuje FBiH za maćehinski odnos prema ovoj županiji, ali i prema ostalima u kojima živi većinski hrvatsko stanovništvo. Prema tim optužbama, radi se o nepravednoj raspodjeli sredstava od PDV-a, što, navodno, godišnje ovu županiju oštećuje za oko 5 milijuna maraka.

“Godinama se lažno prikazuje broj stanovnika u županiji, a sredstva koja pripadaju županiji usmjeravaju se na druge adrese. Novac koji je trebao biti uplaćen u proračun ZHŽ-a uplaćivan je u Goražde i još neka mjesta s većinskim bošnjačkim stanovništvom što je samo po sebi incident na nacionalnoj osnovi. Nevjerojatno je da Federalno ministarstvo financija ne želi pri donošenju naputka za sljedeću 2014. uzeti u obzir rezultate popisa stanovništva, iako su oni poznati”, upozorio je nedavno premijer ZHŽ-a Zdenko Ćosić iznijevši jasan stav da ZHŽ ima pravo tražiti povrat sredstava.

“Nemam komentara na te optužbe, neka odluči tijelo koje je nadležno za to”, dobili smo kratku izjavu od pomoćnika ministra financija Hajrudina Hadžimehanovića.
U dopisu koji smo dobili iz Federalnog ministarstva financija stoji kako još uvijek nije objavljen konačan broj stanovnika već samo preliminarni rezultati koji predstavljaju broj ‘popisanih osoba’, a ne ‘broj stanovnika’.
Također, u dopisu se navodi kako će u skladu sa zakonom o pripadnosti javnih prihoda u izračunu koeficijenata raspodjele prihoda od neizravnih poreza koristiti podatke provedenog popisa stanovništva, ali tek nakon objave konačnih podataka o broju stanovnika.

Raspodjela

“Udio prihoda s jedinstvenog računa, prema Zakonu o pripadnosti javnih prihoda u FBiH, raspoređuje se na financiranje funkcija Federacije – 36,2 posto, financiranje funkcija županija – 51,48 posto, financiranje funkcija jedinica lokalne samouprave – 8,42 posto i Direkcija za ceste – 3,9 posto. Pojedinačna raspodjela između županija vrši se na osnovi formule u kojoj broj stanovnika županija nosi 57 posto, broj učenika u osnovnom obrazovanju 24 posto, broj učenika u srednjem obrazovanju 13 posto i površina županija 6 posto. Iz ovoga se može vidjeti kako najveći udio u određivanju koeficijenta raspodjele prihoda od indirektnih poreza ima broj stanovnika”, navode iz Federalnog ministarstva financija.

Kako će se riješiti situacija između Zapadnohercegovačke županije i ‘Sarajeva’ te hoće li na kraju ZHŽ uspjeti naplatiti sve ono što smatra da mu se duguje, ostaje za vidjeti.