Published On: Sri, pro 2nd, 2015

NAKON ŠTO JE ZNANSTVENO USTVRDIO DA SU HRVATI I SRBI ZAPRAVO BOŠNJACI: Sarajevski profesor Kurtćehajić RS uporedio sa "Islamskom državom"


Republika Srpska je 9. siječnja 1992. godine bila jednaka današnjoj “Islamskoj državi”, koja je sebe proglasila državom, ali je nitko na svijetu nije priznao, mišljenja je profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Suad Kurtćehajić.

– Da biste bili država, potrebno je da imate međunarodno priznanje. U slučaju da međunarodno priznanje nije potrebno, svaka oružana formacija mogla bi stvoriti državu – kaže Kurtćehajić, tvrdeći da je “situacija u vezi s Republikom Srpskom stvorena nasilnošću i ubijanjem, a nije postojalo međunarodno priznanje”.

Govoreći o odluci Ustavnog suda BiH kojom se pojedine odredbe Zakona o praznicima Republike Srpske proglašavaju neusklađenim s Ustavom BiH, on je mišljenja da je 9 siječnja dan kada je napravljena “paradržavna tvorevina Republika Srpska”.
Prema njegovom mišljenju, protiv Republike Srpske je važnija presuda Međunarodnog suda pravde u Haagu od 26. veljače 2007. kojom je presuđeno da da se “u Srebrenici desio genocid i označeni su krivci, a to su vojska, policija i institucije Republike Srpske”.
On je za sarajevski portal “Vijesti” rekao da je ovom presudom stvorena mogućnost koja nikada nije iskorištena, a to je da se potpuno deinstalirati kompletna Republika Srpska, pa i cijeli dejtonski projekt, te da se “stvar vrati u prvobitno stanje, odnosno u stanje Ustava Republike BiH “.
– Stvorena je pretpostavka potpunog deinstalacije Republike Srpske, a mislim da su toga i političari u ovom entitetu u velikoj mjeri svjesni. Kako je moguće postojanje Republike Srpske, nakon presuda da je počinila genocid u Srebrenici? – Kaže Kurtćehajić.
 

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare