Published On: Pon, sij 14th, 2013

NAKON ŠTO JE SKUPŠTINA SRBIJE USVOJILA REZOLUCIJU: Je li moguća razmjena teritorija između Srbije i Kosova?

U Prištini bi mnogi pristali da se odreknu sjevera Kosova ako bi dobili jug Srbije, jer bi se time u suštini zaokružila albanska teritorija, rekao je dr. Predrag Simić
Nakon što je Skupština Srbije u noći sa subote na nedjelju usvojila većinom glasova Rezoluciju o Kosovu, čija je osnova platforma kojom Srbija “posebno inzistira” na uspostavi autonomne zajednice srpska općina na Kosovu, i dok, s druge strane, rastu napetosti u Preševskoj dolini, sve više se nameće pitanje koliko je moguća razmjena teritorija u tom trusnom dijelu Zapadnog Balkana, izvještava novinar agencije Anadolija (AA).
Zagrebački sveučilišni profesor i stručnjak za filozofiju politike prof. dr.. Žarko Puhovski za AA objašnjava:
” To vam je ova logika. Ako jedna strana želi sjever Kosova, druga želi jug Srbije. Dakle, ide se logikom – ili ćete uzeti dio vašeg zemljišta za dio mojeg zemljišta, ili ćete prihvaititi postojeće granice. Ovo drugo nikada nije moralno, ispravno, principijelno, ali je opravdano jer smanjuje napetosti i broj žrtava u konačnici”.
Profesor Fakulteta političkih nauka iz Beograda dr.. Predrag Simić vjeruje da bi Priština prihvatila razmjenu teritorija.
” U Prištini bi mnogi pristali da se odreknu sjevera Kosova ako bi dobili jug Srbije, jer bi se time u suštini zaokružila jedna albanska teritorija koja prolazi preko Preševske doline, Velikog Trnovca i ide do sjevera Makedonije. To je teritorija koja je jako važna za albanski nacionalni pokret iz vrlo praktičnih razloga, jer se tu nalaze neki od najvažnijih interesa tog pokreta. Time bi Srbija bila odsječena od Makedonije, a Skoplje od Beograda. To bi, ujedno, albanski nacionalni pokret dovelo u jedan veoma superioran položaj. Prije bi to Priština uzela nego Beograd, jer bi Srbija izgubila glavnu prometnicu prema Skopju. Srbija bi se pretvorila u podunavski državu koja bi bila potpuno marginalizirana”, kazao je Simić za AA.
Priznaje da bi ukupan pritisak na Srbiju mogao proizvesti probleme u Preševskoj dolini. Ipak, vjeruje da je razmjena teritorija sada neizvediva, jer na to ne bi pristali Europska unija (EU) i NATO.
” Jer, ako bi se mogle promijeniti granice između Kosova i Srbije, zašto se ne bi promijenile granice Makedonije, Bosne i neke druge europske države. Zato to NATO i EU neće prihvatiti”, rekao je Simić.
Nezadovoljni Albanci
Ilir Deda, ravnatelj Kosovskog instituta za politička istraživanja i razvoj, te bivši savjetnik i šef kabineta predsjednice Kosova Atifete Jahjaga smatra da neće doći do razmjene teritorija između Kosova i Srbije.
” To je jasno stavljeno doznanja i političkoj eliti u Prištini, ali i onoj u Beogradu. A što se tiče tenzija u Preševskoj dolini, to je refleksija političkog nezadovoljstva Albanaca u Preševskoj dolini svojim statusom. Oni žive u jednoj drugačijoj realnosti. Međunarodna zajednica neće da se upliće u probleme Preševske doline. Oni to gledaju kao unutarnje pitanje Srbije. Kada postoje tenzije na sjeveru Kosova, onda imamo tenzije u Preševskoj dolini i obrnuto. Povezanost problema na Balkanu je takva”, kazao je Djed za agenciju Anadolija.