Published On: Ned, pro 6th, 2020

Nakon što je SDA dobila načelnika u Kalesiji samo za jedan glas više: Džafić traži ponovno brojanje

Nakon što je jučer iz SIP-a BiH objavljeno da je, poslije prebrojavanja svih glasačkih listića, načelničko mjesto u Kalesiji osvojio kandidat SDA Zijad Kulanić, sa razlikom od samo jednog glasa, aktualni načelnik Sead Džafić rekao je da će tražiti ponovno brojanje glasova.

Kako je Džafić naveo na svom Facebook profilu, s obzirom da je razlika u glasovima mala on će iskoristiti sva zakonom propisana prava i odmah će uputiti zahtjev za novo brojanje glasova.

“Ja ću funkciju načelnika obnašati sve dok SIP ne objavi konačne rezultate i bit ću tu za građane kao što sam bio i proteklih godina. Ukoliko ponovno brojanje glasova pokaže da je kandidat SDA pobjednik, ja se vraćam u svoju kompaniju UNIS TOK”, naveo je Džafić, zahvalivši se biračima za sve glasove koje su dali njemu i NBL-u, prenosi Klix.

Podsjećamo, neizvjesna utrka za nečelnika Kalesije vodila se od 15. studenog. a razlika u glasovima Džafića i Kulanića kontinuirano je bila minorna, sve do prebrojavanja glasova pristiglih poštom kada je Džafić imao 58 glasova više. Međutim, na kraju su presudni bili glasovi mobilnih timova, što je potvrdilo i Središnje izborno povjerenstvo BiH. Konačni rezultat bio je 5.578 glasova za Džafića i 5.579 za Kulanića.

Iz SIP-a je napomenuto da su rokovi za podnošenje zahtjeva za novo brojanje glasova 6., 7. i 8. prosinac.

 

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>