Published On: Ned, svi 21st, 2017

Nakon što je Saudijcima prodao oružje Trump zaplesao sa sabljom u rukama

Američki predsjednik Donald Trump obratit će se danas liderima arapskog i muslimanskog svijeta na samitu u Rijadu, drugi dan posjete Saudijskoj Arabiji u prvoj zvaničnoj turneji nakon preuzimanja mandata, prenosi Fena.

Trump je dočekan u Rijadu toplom dobrodošlicom, a domaćinima je uzvratio sudjelujući u tradicionalnom saudijskom plesu sa sabljama i nacionalnim zastavama. Televizijske kuće su objavile snimke na kojima Trump te državni sekretar Rex Tillerson plešu u kolu sa Saudijcima na svečanosti posvećenoj visokom gostu.

Jutros je američki predsjednik počeo dan bilateralnim susretima s arapskim liderima, a kasnije tijekom dana će održati i govor u kojem se namjerava založiti za novi početak odnosa, a nakon što je tijekom izborne kampanje u nekoliko navrata povrijedio osjećanje muslimana širom svijeta. On je jutros pohvalio egipatskog predsjednika Abdela Fattaha al-Sisija kazavši mu da je „uradio odličan posao uzimajući u obzir okolnosti“, te je obećao kako će posjetiti Egipat.

U odvojenom susretu sa katarskim emirom Sheikh Tamim Bin Hamad Al-Thanijem razgovarao je o prodaji „sjajne vojne opreme koju niko ne pravi tako dobro kao SAD“. Sastao se i sa emirom Bahreina Hamad bin Isa al-Khalifom, prenosi Dnevnik.ba