NAKON ŠTO JE OPELJUŠIO ISTE Lijanović: Treba ukinuti županije

Pokušavamo preuzeti stvar, jer ovako ne ide. Očekujemo za sedam, osam dana iskorake“, rekao je Jerko Ivanković Lijanović u emisji Otvoreni forum televizije Pink.
Dopremijer Federacije i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, više puta je tijekom emisije samouvjereno govorio kako će biti ”kada oni sve preuzmu”.
Lijanović je rekao kako to može tako funkcionirati jer tako funkcioniraju Sjedinjene Američke Države.
Lijanović je rekao kako će on parlamentu predložiti plan ukidanja županija, pa da će se, ako ne prođe njegov prijedlog, kojim žele spasiti novac od gutanja adimistracije, vidjeti tko je to za, a tko protiv napretka.
Kad se govorilo o nemogućnosti funkcioniranja Federacije u kojoj su različite većine u vladi i u parlamentu, Lijanović je rekao kako to može tako funkcionirati jer tako funkcioniraju Sjedinjene Američke Države.
Dopremijer i ministar je samouvjerenost pokazao i kad se u emisjiji načela tema o korupciji, pa je rekao kako su poljoprivredni poticaji ”sitnica, čega sve ima”, a kako će se nedavni navodi o istrazi SIPA-e, ”jednostavno riješiti na sudu”.
Podsjećamo, prije nekoliko dana SIPA je objavila kako se vodi istraga zbog sumnji na utaju poreza i pranje novca povezane s Mesnom industrijom Lijanovići, dok su poljoprivredni poticaji stvar o kojoj svi sve znaju.
Naime, nakon brojih prijava o netransparentnim poticajima, za koje Lijanović kaže da su sitnica, Federalna uprava policije počela je i dijelom završila istragu, koja je pokazala kako su poticajima kupovani glasovi.
S druge strane, Lijanovića je kaznilo i Središnje izborno povjerenstvo BiH zbog toga što je u osobne i stranačke svrhe iskoristio kampanju za promidžbu kupovine domaćih proizvoda. Iako se spominjalo da su tako ”spiskana” dva milijuna KM, Lijanović je kažnjen s deset tisuća KM.
Podsjećamo, sve je puklo na nastavku 76. sjednice Vlade Federacije BiH, kojeg je zakazao Lijanović što je federalni premijer Nermin Nikšić nazvao ”neformalnim sijelom grupe ministara”. Nikšić i njegova stranka SDP tvrde kako Lijanović nije imao pravo sazvati sjednicu niti mijenjati Poslovnik, no Lijanović kaže kako je učinio sve po pravilima. Čak je dao rok premijeru, SDP-u i njihovim ministrima da se odluče do 4. travnja jer je odgodio spornu sjednicu.
Na prozivke i SDP-a da to što radi nije u skladu s Ustavom, Lijanović je odgovorio da će oni raditi sve dok ustavni sud ne odluči da su radnje prutuustavne.
Ovo je priča o tome kako je čovjek, za kojeg su svi mislili da je sporedni lik što doručkuje u Americi kad je upao u vladu na nagovor SDP-a, preuzeo stvar u svoje ruke.
”Ovo je priča o tome kako je čovjek, za kojeg su svi mislili da je sporedni lik što doručkuje u Americi kad je upao u vladu na nagovor SDP-a, preuzeo stvar u svoje ruke”, piše portal Bitno.