Nakon što je čuo kakve je sve strahote preživio svećenik u ratu u BiH, papa Franjo zatražio je blagoslov od njega

Papa Franjo svećenicima: Nemate pravo zaboraviti povijest zbog činjenja mira

Papa Franjo bio je na susretu sa svećenicima u katedrali  Srca Isusova. Dva svećenika i jedna časna sestra ispričali su strahote koje su doživjeli tijekom rata u BiH zato što su se bavili svojim pozivom – služenjem Bogu i vjernicima.

Slušajući patnje, riječ koja mi je ostala u srcu je oprost. Čovjek koji služi Gospodinu, a ne zna oprostiti, doista ne treba služiti. Onome koji je nešto ružno rekao nije teško oprostiti. Onome koji te mučio teško je oprostiti, ali ovo troje mučenih su to učinili, rekao je papa Franjo.

Obraćajući se svećenicima, redovnicima i redovnicama rekao je da je u njima sjećanje jednog naroda.Narod koji zaboravlja svoja sjećanja nema budućnost. Nemate pravo zaboraviti svoju povijest. Ne zbog osvete, nego zbog činjenja mira, rekao je papa Franjo.

Papu Franju očekuje još ekumenski i međureligijski susret u Franjevačkom međunarodnom centru i susret s mladima u Nadbiskupijskom centru za mlade “Ivan Pavao II”.

Drago mi je što ovaj susret promiče različite zajedničke incijative i susrete s državnom vlastima. Vaš je rad iznimno važan, osobito u Sarajevu. To je veliko bogatstvo za ovo društvo, koje nosi bolne uspomene rata. Lijepo je vidje-ti da živite suživot i suradnju. Ovo je poruka dijaloga kojeg svi tražimo i ko-jeg trebamo pružiti. To je veliko bo-gatstvo za ovo društvo, rekao je.