Nakon smjene Lagumdžije, neće više biti nijednog Bošnjaka u Vijeću ministara BiH

Nakon što je Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine sa osam glasova “za” i sedam “protiv” glasao o odluci o razrješenju dva državna ministra i zamjenika ministra iz redova Stranke demokratske akcije (SDA), dosadašnji zamjenik ministra financija BiH Fuad Kasumović izjavio je za agenciju Anadolija (AA) da su jedino rješenje izvanredni izbori.

Dom naroda Parlamente skupštine Bosne i Hercegovine smijenio je danas ministra obrane Muhameda Ibrahimovića, ministra sigurnosti Sadika Ahmetovića i zamjenika ministra financija i trezora Fuada Kasumovića.

Svi smijenjeni su predstavnici Stranke demokratske akcije (SDA). Prijedlog za smjenu ministara Ibrahimovića i Ahmetovića, te zamjenika ministra Kasumovića, podržalo je osam zastupnika gornjeg doma Parlamenta BiH, dok je sedam glasalo protiv.

Aktualne vlasti se ne znaju uhvatiti u koštac s problemima građana, a to su velika nezaposlenost, jer svaki dan je sve manje zaposlenih, pad standarda i slično. Zato se od 2010. godine naovamo priređuju razne sapunice. Srbi i Hrvati cijelo vrijeme idu s floskulom da su oni ugroženi. A ja tvrdim da je bošnjački narod najugroženiji u ovoj državi. To je pokazalo i današnje glasanje. Zašto? Zato što su na izborima koji su održani prije 20-tak dana građani BiH, dakle, Bošnjaci, pokazali tko bi ih trebao voditi u ovim kriznim vremenima. Druga dva naroda su smatrali da im je SDA težak protivnik i zato su se odlučili uraditi ovo“, rekao je Kasumović za AA.

Dodao je kako treba vidjeti koje je koncesije lider Socijaldemokratske partije (SDP) Zlatko Lagumdžija dao Draganu Čoviću i Miloradu Dodiku “kako bi ga podržali da ostane u vlasti”.

Treba vidjeti da li je to treći entitet ili nešto drugo, vrijeme će pokazati“, istaknuo je Kasumović.

Podsjeća kako je za sutra zakazana i sjednica Zastupničkog doma Parlamenta BiH na kojoj bi, po najavama, trebao biti smijenjen i Lagumdžija.

Nakon smjene Lagumdžije, neće više biti nijednog Bošnjaka u Vijeću ministara BiH… Ovo stanje odgovara samo rušiteljima BiH. Gledajte, SDA je na zadnjim izborima dobila više nego sve te navodne bošnjačke stranke zajedno. I zato se SDA izbacuje iz vlasti. Bošnjaci moraju shvatiti m da su politički izigrani. Kroz ovo se mora shvatiti šta druga dva naroda o njima misle“, smatra Kasumović.

Slaže se da je rješenje u izvanrednim izborima, ali naglašava da ovaj problem nije riješen Ustavom BiH.

Savez nezavisnih socijaldemokrata, Savez za bolju budućnost, Savez za bolju budućnost BiH i drugi morali bi glasati za izvanredne izbore. Sve te stranke su izgubile na zadnjim izborima i još će gubiti glasove u narednom periodu. Jednostavno, oni nisu za izvanredne izbore. A jedino rješenje su, odgovorno tvrdim, izvanredni izbori. Ovako će se sve do izbora nastaviti kriza“, kazao je Kasumović za AA.

TIHIĆ: SNSD ODRŽAO OBEĆANJE, ČOVIĆ NIJE

Predsjednik SDA Sulejman Tihić nemalo je iznenađen raspletom događaja na današnjoj sjednici Doma naroda PSBiH te tvrdi da je prije glasanja dobio obećanje predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića da neće glasati za smjenu, odnosno da će glasanje HDZ-a slijediti glasanje SNSD-a.

SNSD je, rekao je Tihić, održao obećanje, a Dragan Čović nije.

Razgovarao sam i s predstavnicima SDS-a koji su obećali da će biti suzdržani. Vidjeli ste glasanje i oni koji se pozivaju na legitimitet i zaštitu nacionalnog legitimiteta izbacuju iz vlasti stranku koja je na lokalnim izborima dobila najjači nacionalni legitimitet. Toliko o njihovoj iskrenoj politici“, kazao je Tihić.

SDA će nastaviti raditi, dodao je, u interesu države BiH.

Kada je u pitanju sutrašnje glasanje o smjeni Zlatka Lagumdžije, Tihić je kazao da će SDA glasati za njegovu smjenu jer smatra da je SDP odgovoran za postojeću krizu. (Fena)

IVANIĆ: JA SAM OPOZOCIJA, I NJEN JE ZADATAK DA PRAVI PROBLEM GDJE GOD TO MOŽE

Glasao sam za smjenu ministara iz SDA isto kao što ću sutra glasati za smjenu ministra Zlatka Lagumdžije jer sam opozicija, i njen je zadatak da pravi problem gdje god to može“, kazao je u izjavi za medije zastupnik Doma naroda Mladen Ivanić(PDP).

Podsjetio je da je jedna obitelj koja je dugo godina radila zajedno se posvađala, HDZ i SDA.

I to je događaj koji je opredijelio u kojem pravcu će se ići. HDZ je ‘ušao u ljubav’ sa SDP-om, a doskora je bio sa SDA. Da li im je ta odluka bila pametna ili ne, pokazat će vrijeme“, rekao je Ivanić.

Smatra da će i naredne dvije godine biti izgubljene, bez principijelne priče i općeg interesa.

Ovo je najobičniji osobni sukob koji se danas završio onako kako se završio”, zaključio je Ivanić. (Fena)

ČOVIĆ: ZAVRŠILO JE VRIJEME KADA SU DRUGI NARODI BIRALI HRVATSKOG ČLANA PREDSJEDNIŠTVA BIH

‘Osobe koje su danas izgubile potporu u Domu naroda PSBiH ničim to nisu zaslužile, ali politika kojom mi pokušavamo uvezati parlamentarnu većinu da bi otvorili europski put danas nije položila“, kazao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović koji je danas, kao i zastupnici ove stranke, glasao za smjenu ministara iz SDA u Vijeću ministara BiH.

Čović je podsjetio da hrvatski narod mora biti ravnopravan te da je završilo vrijeme kada su drugi narodi birali hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Legitimni predstavnici hrvatskog naroda moraju sjediti i u Vladi FBiH i ovo je samo jedna poruka da to moramo i učiniti. Možda ona nije trebala, ali očigledno nismo imali dovoljno mudrosti da sjednemo i to riješimo ranije“, kazao je Čović.

Uvjeren je da će u narednih desetak dana biti riješeno pitanje Vlade FBiH te je negirao da mu je SDP bilo šta ponudio da zastupnici iz hrvatskog naroda glasaju za smjenu ministara iz SDA.

“Takvim sastancima i dogovorima mi ne prisustvujemo“, kategoričan je bio Čović.