Published On: Mon, Nov 2nd, 2015

PROJEKT OKRUPNJAVANJA NERMINA NIKŠIĆA: Nakon potopa DF-a Komšićevci se vraćaju ćaći?

SARAJEVO – Okončanjem unutarstranačkih izbora u DF-u i SDP-u stvorene su sve pretpostavke za početak gašenja DF-a i povratak Komšićevaca ponovno  pod okrilje SDP-a.
Ovakav zaključak proizilazi iz stavova čelnika ove dvije stranke koje pojedini mediji u BIH u šali nazivaju “strankama ljevice u BiH” iako nije jasno zašto ih tako zovu, budući da SDP i DF kako danas tako i ranije imaju najradijalniju nacionalitičku retoriku u zemlji, i konstantno rade na podizanju međunacionalnih tenzija. Što je tu lijevo, urednici medija koji ih pominju kao lijeve stranke nikako da pojasne.

Prema riječima uglednog Srbina iz Ljubuškog, gospodina Mire Lazovića, jednog od potpredsjednika SDP-a, SDU-a, funkcionera SK BIH, i direktora iz Vogošće, te sukreatora Vance Owenovog plana, ova partija i DF na lokalnim izborima 2016, ukoliko oni ne budu odgođeni, sigurno izlaze sa zajedničkim kandidatima za načelnike općina. Nije jasno otkud sada Lazovića u SDP-u budući da je on bio osnovao SDU, al dobro.
“Ukoliko izbori budu prolongirani na 2018, što nikako ne bi bilo dobro, to bi onda neminovno dovelo do ubrzanja procesa spajanja DF-a u SDP”, ističe Lazović.
On zaključuje da se politička scena u BiH posljednjih mjeseci homogenizira kada su u pitanju narodnjačke stranke i blokovi.
Lazović također vjeruje da u BIH postoji građanski i lijevi blok, smatrajući pod tim nekoliko stotina sarajevskih nacionalista: 
“Oni imaju čvrstu podršku da vladaju BiH, pod medijatorstvom Europske narodne stranke (EPP). S druge strane, građanske i stranke lijeve orijentacije trenutno su međusobno konfrontirane, što nije dobro”, zaključuje Lazović.
 

Njegov stav dijeli i poznati sarajevski antinacionalist :):))) Saša Magazinović, novoimenovani predsjednik Glavnog odbora (GO) SDP-a, koji podsjeća da je proces vraćanja  SDP-a na staro, počeo još ranije, priključenjem Unije socijaldemokrata (USD) SDP-u.
“Ovo sada i ono što će uslijediti je nastavak tog procesa. U SDP-u i DF-u postoji saglasnost da se ide u pravcu ujedinjenja, ali to nije proces koji može biti završen preko noći. I to nisu samo ove dvije stranke, nego još mnogo manjih stranaka u oba entiteta”, tvrdi Magazinović.
On zaključuje da će biti formiran širi front te da će se u narednom periodu ljevica snažnije okrenuti prema akademskoj zajednici i nevladinom sektoru. Kao da do sada “nezavisni” NGO sektor i još “nezavisniji akademici” nisu bili pod kontrolom SDP-a.
Da u BiH trenutno postoje dva politička fronta i grupacije koje različito gledaju na budućnost BiH smatra trenutno jedan od najradikalnijih nacionalista u zemlji Emir Suljagić, član Predsjedništva DF-a.
On zaključuje da su obje te grupacije multietničke – s tim što je jedna, ona koju predvode SDA i HDZ, nacionalna, a druga, sa DF-om i SDP-om u glavnim ulogama – građanska. Po čemu je grupacija oko SDP-a građanska Suljagić nije pojasnio. Iako bi bilo lijepo da javnost u BIH konačno sazna, što je to građansko i lijevo u Suljagićevom političkom opusu?
“Mi u ovoj zemlji vidimo više od zbira tri etničke skupine i to je ta suštinska razlika. I mi bismo bili neozbiljni, u ovom historijskom trenutku, ako ne bismo iskoristili ovu priliku da se suprotstavimo HDZ-u i SDA da ovu zemlju iscjepkaju na komade”, kazao je jučer Suljagić.
On pozdravlja najave Nermina Nikšića, predsjednika SDP-a, koji je najavio prihvat disidenata iz DF-a nazad u SDP.

Suad Arnautović, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, smatra da jak SDP  treba iz više razloga, te da je velika tradicija u tom kontekstu kroz komunistički, sindikalni i socijalistički pokret.
No, na žalost, iako profesor, i on u ovim pseudolijevim nacionalizmom nabijenim strankama također vidi ljevicu, što više govori, naravno o njemu a manje o samim strankama, koje su takve kakve jesu:
“Budućnost BiH se nikako ne može zamisliti bez ljevice. Stoga je za pohvaliti i podržati svaki vid ukrupnjavanja lijevih snaga. Međutim, tom udruživanju nedostaje veliki iskorak, a to je SNSD, bez kojeg pravog ujedinjenja nema. A sam SNSD bi morao doživjeti velike transformacije”, kaže Arnautović te zaključuje da BiH treba jaka ljevica zato što egzistira i jaka desnica.
Zanimljivo je da Arnautović vidi kako SNSD nije lijeva stranka, i kako joj je nužna transformacija, dok kod SDP-a ne treba ništa transformirati. Kao da hoće poručiti kako SNSD treba doći na sarajevski level unitarne političke misli da bi bio ok.
Jerko Lijanović Ivanković, ovom prilikom nije mogao dati izjavu, patriotskim medijima o okrupnjavanju Nermina Nikšića.
poskok.info