Published On: Uto, stu 11th, 2014

Nakon postojeće, stvara se nova Islamska država?! I to na Mediteranu!

Na tom okupljanju, održanom prije 10 dana, militanti su Dernu proglasili prvim gradom izvan Iraka i Sirije, koji se pridružio kalifatu nazvanom Islamska država.

I u maniri Islamske države, Derna je već postala poprište javnih smaknuća, bičevanja stanovnika optuženih da ne žive po šerijatskim pravilima, kao i prisilne segregacije učenika i učenica.

Preuzimanje ovog grada, koji je 1600 kilometara udaljen od najbližeg teritorija koji se nalazi pod kontorlom Islamske države, otkriva pogled u način na koji islamisti iskorištavaju lokalne uvjete.

Grad sada vodi emir, identificiran kao Mohammed Abdullah, jemenski militant koji je u Dernu poslan iz Sirije. Osim njega, u ovaj grad su početkom godine iz Iraka i Sirije došli mnogi islamisti kako bi stvorili klimu za preuzimanje grada. Put su si utrli ubijajući suparnike.

Zastrašujuća je činjenica kako upravo Derna može postati model za daljnja širenja Islamske države diljem svijeta. Naime, u Libanonu jenedavno zabilježen slučaj da je vojsk azraobila veći brojm ilitanata za koje se vjeruje da su planirali preuzeti nekoliko sela na sjeveru zemlje i u njima proglasiti kalifat.

U cijeloj toj regiji nekoliko militantskih grupa obvezalo se na vjernost svom vođi Abu Bakr al-Baghdadiju. No, nigdje nije zabilježen takav jedinstveni teritorij kao što je Derna.

Zavjet vjernosti u Derni daje Islamskoj državi uporište u Libiji, u naftom bogatoj sjevernoafričkoj zemlji čija je vlada u potpunom kolapsu i kaosu još otkako je 2011. godine ubijen diktator Muammar al-Gaddafi.

Ekstremisti su od Derne napravili svoje utočište 1980-ih i 1990-ih godina tijekom pobune protiv Gaddafija. Upravo je Darna bila glavni izvor libijskih džihadista i bombaša samoubojica koji su djelovali u Iraku nakon američke invazije. Čitave brigade stanovnika Derne bore se u sirijskom građanskom ratu.

Ovog proljeća veliki broj libijskih džihadista se s grupom boraca Islamske države vratio kući u Dernu.

Povratnici, poznati kao Battar Grupa, osnovala je novu frakciju nazvanu ‘Shura vijeće za mladež islama’ i time je počelo okupljanje svih lokalnih militanata koji se žele pridružiti Islamskoj državi. Nakon toga krenuli su mnogi obračuni i s ostalim militantnim skupinama, pogubljenja i pozicioniranje na vlasti u gradu.

Sada su sve vladine zgrade u Derni obilježene Islamskom državom. Gradom patroliraju automobili s logom Islamske države. Žene sve više nose ultrakonzervativna pokrivala za tijelo. Maskirani muškarci bičevali su jednog mladića kojeg su uhvatili u pijanom stanju.

Muška djeca odvojena su od ženske, iz škola su izbačeni predmeti povijest i zemljopis…

Uglavnom, događa se ‘kopija’ Islamske države kakva se pozicionirala u Iraku i Siriji.