Published On: Fri, Jun 30th, 2017

Nakon “poruke” Pentagonu od strane Lavrova, oštra retorika Zaharove i Putina

Američka flota i ratno zrakoplovstvo u Siriji i susjednim zemljama u punoj borbenoj pripravnosti i da u svakom trenutku mogu napasti zrakoplovnu bazu Al-Shayrat, prenosi CNN, pozivajući se na neimenovane izvore. U priopćenju se dodaje kako se s velikom vjerojatnošću može pretpostaviti da se Pentagon već odlučio za napad, ali se čeka zapovijed predsjednika Donalda Trumpa.

Prema vojnim analitičarima Pentagona, “zračna baza Al-Shayrat je mjesto gdje je sirijska vojska trebala pripremiti kemijski napad protiv terorista, koji bi pogodio veliki broj civila”.

Službena predstavnica ruskog ministarstva vanjskih poslova, Marija Zaharova, rekao je da su američke obavještajne agencije već pripremile “izvješća s dokazima”, pa čak i “deterdžente, kojima će optužiti sirijske vlasti za sljedeći zločin”.

Zaharova je rekla kako je moguć scenarij u kojem je teroristi prijaviti još jedan zločin službenog Damaska i zapadnoj javnosti pokazati navodne dokaze o kemijskom napadu, a među njima će biti “mutne snimke, fotografije mrtvih ili navodnih leševa”.

“Prije nego što se pojave kamere, teroristi će pripremiti biti svjedoke. Oni sami će biti publika. S druge strane, predstavnici obavještajnih službi će dati izjavu o sto posto dokazanoj krivnji sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada. Za ove podatke će reći da su tajni i da njihove tajne službe ne mogu otkrivati svoje izvore”, rekla je Zaharova.

Podsjetila je da su jednom već ušli u povijest kada su bez ikakvih dokaza napali Irak. Zaharova je rekla da su tada prikazani dokazi su bili obični studentski rad koji je prikazan kao “tajno izvješće”, a poznata bočica s “antraksom” je bila “deterdžent za pranje rublja“.

Oglasio se i ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je optužio strane obavještajne službe da izravno podržavaju ekstremističke i terorističke skupine na granicama Rusije i destabiliziraju situaciju u pograničnim područjima. Izjava se konkretno odnosi na granice i “pogranična područja” Ruske Federacije, ali je nemoguće izvući iz konteksta aktualnih događanja u Siriji, posebice ako u obzir uzmemo mjesto gdje je izrečena.

Osim toga, ovo je rijedak slučaj da ruski diplomati i predsjednik koriste retoriku koja je uglavnom rezervirana za generale Konašenkova i Rudskoja, te Franca Klinceviča,  potpredsjednika Odbora za obranu i sigurnost Vijeća Ruske Federacije. Sergej Lavrov, koji se oglasio jučer, Zaharaova i Putin, kada govore o nesuglasicama s Bruxellesom i Washingtonom, uglavnom koriste izraze poput “naši zapadni partneri”, što sad nije bio slučaj.

“Vi dobro ste svjesni svih izazova u Rusiji. Nastoji se spriječiti naš razvoj, uvlači nas se u sukob, destabiliziraju se regije koje se nalaze u blizini ruskih granica”, rekao je ruski lider i čestitao časnicima Inozemne obavještajne službe  95. godišnjicu utemeljenja sjedišta službe SVR.

Dodao je “kako se teroristi koriste uslugama i podrškom brojnih inozemnih službi, koje se njima služe, a ponekad im pružaju izravnu podršku“.