Published On: Sun, Jan 26th, 2020

NAKON POLITIKE OKREĆE SE DUHOVNOM POZIVU: Borenović tvrdi da ima vizije

Borenović smatra da je parlament BiH ušao “u neku kolotečinu i da počinje da radi, dok od Vijeća ministara BiH nema nikakvih vidljivih rezultata”.

“Za PDP je neprihvatljivo da rukovodstvo parlamenta više od pola godine ne dozvoljava da se konstituiše parlamentarna istražna komisija u vezi sa stanjem u pravosuđu u BiH”, rekao je Borenović na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

On je rekao da su vidljiva nova prekomjerna zapošljavanja u državnim institucijama i da se “najavljuju sporna i kontroverzna imenovanja na ključnim pozicijama u institucijama BiH, što u PDP-u smatraju lošim”.

Borenović je rekao i da je neprihvatljivo da više od dva mjeseca javnost, građani, institucije i političke stranke nemaju uvid u zvanični dokument koji je upućen u Sjeveroatlantski savez.

On je istakao da postoji intencija da sadašnje stanje ostane u pravosuđu, ali i u izbornom zakonodavstvo, kao i da je jasno da ne postoji nijedan razlog ni izgovor za blokadu bilo koje institucije na nivou BiH.

“SDA, HDZ i SNSD sad imaju sve poluge vlasti, kako u entitetima, tako i na nivou državnih institucija i u većini kantona u Federaciji BiH”, rekao je Borenović.

Borenović je poručio da će opozicija uvijek biti odlučna i dosljedna u namjeri da RS bude “slobodno i normalno mjesto za život”.

Predsjednik PDP-a rekao je da je ova stranka otvorena za nove, mlađe energične ljude i najavio da će na lokalnim izborima ići sa listama za odbornike u svim opštinama i gradovima RS-a.