Nakon oslobađanja generala, „Široki Brijeg“ traži povrat novca od Nogometnog saveza BiH

Nogometni klub Široki Brijeg kažnjen je prije presude zbog isticanja fotografija generala Gotovine i Markača.

Nakon što je odlukom Žalbenog vijeća Međunarodnog suda za ratne zločine na području bivše Jugoslavije, generalima Hrvatske vojske Anti Gotovini i Mladenu Markaču izrečena oslobađajuća presuda, oglasio se i Široki Brijeg.

Naime, tim sa Pecare u dva navrata novčano je kažnjen jer su navijači vicepravaka BiH, popularni Škripari veličali spomenute hrvatske generale, kojima se u to vrijeme sudilo u Hagu.

“NK Široki Brijeg će tražiti zadovoljštinu, odnosno povrat sredstava od N/FSBiH zbog kazni koje je ranije platio zbog potpore svojih navijača generalima Gotovini i Markaču koji su po pravomoćnoj presudi slobodni i nevini ljudi”, piše na službenoj klupskoj stranici.

Podsjetimo, prvi put to se dogodilo na utakmici prvog kola Premijer lige BiH u sezoni 2011/12 protiv Željezničara (6. kolovoza, dan nakon Dana pobjede) kada su domaći navijači napravili koreografiju na kojoj su istakli natpis “Oluja 1995”, a nakon toga su podizanjem fotografija Gotovine i Markača dali podršku hrvatskim generalima. To nije ostalo neprimjećeno od službenih osoba N/FSBiH koji su napravili izvještaj prema kojem je Disciplinska komisija kaznila Široki s 3.000 KM.

I u drugom slučaju Širokobriježani su kažnjeni s 3.000 KM i opet kada je na Pecari gostovao Željezničar. U revanš-meču finala Kupa BiH, igranom 16. svibnja 2012. godine, kada su Sarajlije potvrdile duplu krunu, drugo poluvrijeme kasnilo je zbog toga što je delegat tražio da se s tribina uklone slike s likovima Gotovine i Markača. Tada je nakon utakmice trener gostiju iz Sarajeva, Amar Osim, pogođen predmetom u glavom prilikom davanja izjave za televiziju. Uz novčanu kaznu, Široki Brijeg je tada kažnjen i jednom utakmicom igranja bez publike.

U N/FSBiH su bili zatečeni informacijom.