Published On: Fri, Jul 5th, 2019

NAKON OPTUŽNICE PEJČINOVIĆ-BURIĆ: Sud u potpunosti oslobodio Sabljaka, čekaju se reakcije drugih institucija, milijuna i dalje nema

Tročlano sudsko vijeće Službeničkog suda u Zagrebu pod predsjedanjem sutkinje Sandre Kantolić 28. lipnja 2019. je oslobodilo od odgovornosti diplomata Damira Sabljaka prema svih 8 točaka optužnice koju je 2018. podignula ministrica Marija Pejčinović Burić.

Podsjećamo, ministrica Pejčinović Burić je diplomata Sabljaka udaljila iz službe nakon što ga je optužila za iznošenje neutemeljenih optužbi o korumpiranosti državnih službenika i dužnosnika uključenih u provođenje i prikrivanje neovlaštenog trošenja državnog novca u Australiji i SAD-u. Međutim, Sabljakove sumnje potvrdila je Državna revizija, pa čak i glavni inspektor ministarstva Damir Božić koji je od 2016. u ladici držao Sabljakovu prvu prijavu.

No, ministrica Pejčinović Burić je upravo inspektoru Božiću povjerila operativnu provedbu njezine političke optužnice koja – kao što je potvrdio Službenički sud – nema niti jednog pravnog temelja. Inspektorova motivacija i ministričina politička moć ipak nisu nadjačale pravne dokaze podnesene sudu.

Naime, kao što smo izvijestili, ključan trenutak suđenja odigrao se na posljednjem ročištu kad je Sabljak ministricu Pejčinović Burić dokumentima osumnjičio za iznošenje neistina u službenoj ispravi dostavljenoj Sudu, pa članovima Službeničkog suda očito nije preostalo ništa drugo nego osloboditi Sabljaka od svih optužbi. Preostaje vidjeti reakciju DORH-a jer je iznošenje neistina u službenoj ispravi kazneno djelo, tim više kad je to djelo počinjeno pred sudom. U Republici Hrvatskoj se zakoni primjenjuju jednako prema svima pa nema prepreka za pravosudno propitivanje osobne odgovornosti potpredsjednice Vlade.

Sudsko oslobađanje Sabljaka vraća pozornost javnosti na protupravno potrošen novac poreznih obveznika u SAD-u i Australiji. Još uvijek ne znamo na temelju čega je Jelenićev DORH odbacio Sabljakovu kaznenu prijavu i zašto tako nepopustljivo odbija saslušati ovog diplomata kojeg je ministrica udaljila iz službe nekoliko dana nakon javne intervencije predsjednika Vlade Andreja Plenkovića?

Sudsko oslobađanje diplomata Sabljaka svih odgovornosti iz optužnice potvrđuje da ministrica Pejčinović Burić na ovog čovjeka već mjesecima nasrće lažnim optužbama koje su na Službeničkom sudu razmontirane pravnim argumentima i dokazima. Političkim progonom Sabljaka ministrica je uspješno skrenula pozornost medija i javnosti sa stvarnih diplomatskih afera poput protupravnog trošenja državnih milijuna u SAD-u i Australiji, što je razotkrilo Izvješće Državne revizije i svjedočenje glavnog inspektora ministarstva Damira Božića u Saboru. Milijune u proračun do danas nije vratio nitko, a ni državi se ne žuri.

 

narod.hr