Published On: Sub, srp 16th, 2016

Nakon objave popisa baby bum u Srpskoj

BANJALUKA- Da rode tijekom ljetnih dana sve više slijeću u grad na Vrbasu, potvrđuje i podatak da je u danima četvrtak i petak rođeno 18 beba, od čega šest djevojčica i 12 dječaka. Lijepe vijesti sa Ginekološko-akušerske klinike stizale su i ranijih dana tijekom srpnja, a više ih je bilo s dvoznamenkastim brojem novorođenčadi. Za prvih 15 dana srpnja u banjalučkom porodilištu rođeno je 149 djece, a od čega je 79 dječaka i 70 djevojčica.

U srpanjskom bejbi bumu, koji će bar malo popraviti ne tako svijetlu demografsku statistiku, u nekoliko slučajeva roditelji su otišli kući bogatiji za čak dva nova člana obitelji. Nada Bogovac, babica u Sveučilišnom kliničkom centru RS, kaže da osjetno posljednjih dana imaju više posla, a na radost svih. “Primijetili smo da u zadnjih deset do 15 dana ima više poroda nego u prethodnom razdoblju.

Drago nam je da je tako i bitno je da sve stižemo, a nama je svejedno je li noć ili dan i koje je godišnje doba, samo da se djeca rađaju i da sve prođe kako treba “, rekla je ova babica. Dodaje da nema nekog posebnog pravila da li je više poroda ljeti ili zimi, te da jednostavno naiđe takav period kada ima više poroda kao što je slučaj u prethodnim danima. Demografi smatraju da ovakve brojke iz rodilišta dolaze u dužem razdoblju kontinuirano moglo bi se govoriti o promjeni demografske slike . “Broj rođenih se kreće u uobičajenim okvirima i krajnji zbroj će biti u tom okviru, koji je za Banjaluku oko 2.000 godišnje.

To su lijepe vijesti iz rodilišta, a da bi se poboljšao prirodni priraštaj, potreban je duži period s takvim vijestima iz rodilišta “, rekao je Stevo Pašalić, demograf. U Matičnoj službi rođenih kažu da je krajem ove sedmice rođeno više beba u odnosu na ranije , ali da je u prvih mjesec i pol dana na početku godine rođeno više beba nego u posljednjih mjesec i pol. Tako je u razdoblju od siječnja do 15. veljače rođeno 430 beba, dok je od 1. lipnja i za pola srpnja rođeno 296 beba .