Published On: Fri, Sep 29th, 2017
#3rd | By Desk

Nakon neuspješnog sklanjanja spomenika hrvatskim braniteljima, Bošnjaci u Jajcu bez dozvole grade spomenik Armiji BiH

Nakon što su prijetili kako će ukloniti spomenik hrvatskim braniteljima u središtu Jajca, bošnjački političari u ovoj općini, uz svesrdnu pomoć Islamske zajednice pokrenuli su projekt izgradnje spomenika tzv. Armiji BiH, piše Večernji list BiH. Kako su nam rekli naši sugovornici, sporni spomenik se počinje graditi također u središtu grada, nasuprot spomenika hrvatskim braniteljima, a hrvatski žitelji ove općine cijelu priču shvaćaju kao još jednu provokaciju s bošnjačke strane.

– Očito je kako se nastavlja pravno nasilje nad Hrvatima Jajca i još jednom im se šalje poruka kako im ovdje nije mjesto. U gradu se provodi još nekoliko nelegalnih projekata koji imaju izrazito antihrvatski značaj. Očito je kako bošnjačka politika želi trajno otjerati Hrvate sa ovih prostora – poručili su naši sugovornici. Dodali su kako su razočarani šutnjom hrvatskih kadrova koji su na odgovornim dužnostima koje im daju mogućnost da se obračunaju sa ovim pojavama.

Što rade institucije?

– U prvom redu je trebao reagirati ministar prostornog uređenja Federacije BiH Josim Martić. Pod njegovom nadležnošću su inspekcije koje se trebaju baviti ovim pitanjem. Nikakve reakcije do sada nije bilo. Ne znamo samo je li ministar neinformiran ili ga ovaj problem ne zanima – zaključili su naši sugovornici. Začuđujuće je kako u svim ovim procesima bošnjačka politika ima veliku potporu Islamske zajednice. Umjesto kompromisa i poštovanja zakona ove države, upravo Islamska zajednica u Jajcu nasilno provodi veliki broj projekata koji se financiraju novcem iz istočnih zemalja. U nekoliko navrata su pozvane istražne agencije da provjere iz kojih organizacija taj novac dolazi, ali službene reakcije nikada nije bilo.

Čeka se reakcija

Hrvati u Jajcu su uvelike prepušteni sami sebi. Oni u svakom slučaju očekuju kako će reakcije nadležnih službi u konačnici biti. I kako će ta reakcija biti učinkovitija nego u slučaju izgradnje nelegane džamije u naselju Volijak. U protivnom, u Jajcu se jasno vidi kako pravna država ne postoji, te kako zakoni ove države ne vrijede isto za sve njezine građane. S druge strane, katolička crkva ne želi započeti brojne procese upravo zato što nema dozvole za objekte koje planira graditi. Jedna strana poštuje zakone zemlje u kojoj živi, dok druga doslovno radi što želi. I za to ne snosi nikakve posljedice.

(Večernji List)