Published On: Pon, ožu 17th, 2014

NAKON MONARHIJE, VUČIĆ: Srbi se vratili u doba apsolutizma

Prema neslužbenim rezultatima Srpska napredna stranka (SNS) Aleksandra Vučića apsolutni je pobjednik izbora u Srbiji i sigurno će sami moći sastaviti novu vladu.

Natpolovična većina u parlamentu je osigurana, a u eventualnoj koaliciji s dosadašnjim partnerima Socijalističkom strankom Srbije (SPS) Ivice Dačića mogli bi imati i dvotrećinsku većinu i mogućnost promjene Ustava.

Prema neslužbenim rezultatima na osnovu 62% prebrojanih listića SNS ima 49,3% glasova, SPS 13,9%, Nova Demokratska stranka Borisa Tadića 6,1%, Demokratska stranka Dragana Đilasa 5,3%, a DSS Vojislava Koštunice je najbliža izbornom pragu s 4,1%. Liberalno demokratska partija Čedomira Jovanovića je ispod izbornog praga. U parlament će ući i stranke nacionalnih manjina za koje vrijede drugačija pravila.

Predstavnici SNS-a su prije obraćanja predsjednika stranke Aleksandra Vučića rekli kako je ovo najuvjerljiviji rezultat koji Srbija pamti od 1990. godine. Vučić je potom rekao da mnogi ljudi ili gotovo nitko ne dočeka ovakav dan, da lista koju predvodi ima najbolji izborni rezultat, bolji čak i od Slobodana Miloševića 1990. godine,

Predsjednik SNS-a Aleksandar Vučić je u kratkom govoru rekao da je spreman mnogima pružiti ruku, da SNS želi razgovarati i surađivati sa svima i čuti ideje za bolju Srbiju, javlja B92.

Nakon što su u izbornom stožeru SNS objavljeni rezultati koji govore o uvjerljivoj pobjedi te stranke, rekao da je za naprednjake ‘najvažnije partnerstvo s građanima’.  On je naveo i da zbog izbornih rezultata SNS ‘nikoga neće obezvrjeđivati, a kamoli pokušavati ponižavati’. ‘Želimo da čujemo njihove ideje. za vrstu dijaloga spremni sa svim relevantnim političkim strankama, ali je za nas najvažnije partnerstvo sa građanima Srbije’, rekao je Vučić.

Vučić je naveo i da su pred Srbijom teški dani i teške reforme. Kazao je i da očekuje da će mu to omogućiti i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i prvi čestitao na pobjedi. Vučić je rekao da će imati 40 zastupnika više nego što je potrebno za formiranje većine u parlamentu, a govoreći o potencijalnim partnerima za Vladu i rokovima za njeno formiranje, rekao je da je za SNS najvažniji plan i program.

‘Ne bih obećavao ništa, ali sve će biti završeno prije prvog svibnja’, rekao je on.