Nakon Luke najčešće ime koje su roditelji od 2010. do 2021. davali sinovima su Ivan, David, Jakov, Mario, Petar, Filip, Karlo, Matej i Josip

Luka i Mia najčešća su imena koja su roditelji u Hrvatskoj u prošlom desetljeću dali dječacima i djevojčicama, pokazuju podaci iz Popisa 2021. koje je objavio Državni zavod za statistiku.

Nakon Luke najčešće ime koje su roditelji od 2010. do 2021. davali sinovima su Ivan, David, Jakov, Mario, Petar, Filip, Karlo, Matej i Josip.

Najzastupljenija imena koja su u istom razdoblju roditelji davali kćerima su Mia, Lucija, Ema, Petra, Sara, Lana, Ana, Nika, Marta i Iva.

Ime Luka bilo je najčešći odabir u gotovo svim županijama, osim u Ličko-senjskoj gdje je najviše roditelja sinovima nadjenulo ime Ivan i u Istarskoj, gdje su roditelji najviše birali ime David.

No, u te dvije županije Luka je bilo drugo najzastupljenije ime.

Mia najčešće ime u 11 županija

Mia je u prošlom desetljeću, osim na razini Hrvatske bila najčešće ime u 11 županija. Petra je bila prvi izbor u šest županija, Lucija u dvije – Ličko-senjskoj i gradu Zagrebu te Ema u Krapinsko-zagorskoj i Marta u Šibensko-kninskoj županiji.

U razdoblju od 2000. do 2009. najčešća imena koja su na razini Hrvatske roditelji dali dječacima su Luka, Ivan, Marko, Filip, Josip, Karlo, Antonio, David, Matej i Petar.

Kod djevojčica su u istom razdoblju najčešće dodjeljivana imena Ana, Lucija, Petra, Lana, Sara, Marija, Ema, Ivana, Nika, Iva.

No, stanje se promijenilo u odnosu na prva desetljeća prošlog stoljeća.

Najčešća imena muškaraca rođenih 1929. i ranije su Ivan, Josip, Stjepan, Nikola, Ante, Franjo, Milan, Petar, Mirko i Marko.

Tradicionalna ženska imena u top 10

Žene rođene u istom razdoblju najčešće se zovu Marija, Ana, Kata, Dragica, Milka, Mara, Ljubica, Danica, Katarina i Anka.

Pokazalo se da su tek neka tradicionalna imena koja su najčešće dobivala djeca rođena početkom 20 stoljeća i ranije ostala u top deset rođenih u prošlom desetljeću, a riječ je o Ivanu, Josipu i Ani.

U top 10 imena rođenih djevojčica u posljednjih deset godina više nema Marije koja je bila najčešće ime do kraja 1960-tih ni Ivane koje je bilo najčešće dato ime od 1970. do kraja prošlog stoljeća.

U ukupnom stanovništvu koje uključuje sve godine rođenja najčešća muška imena su Ivan, Josip, Mario, Luka i Tomislav, Stjepan, Željko, Ivica, Ante i Mario.

Među ženama u toj generalnoj top listi na vrhu su Marija, Ana, Ivana, Mirjana, Katarina, Vesna, Nada, Marina, Petra i Martina.