Published On: Uto, pro 23rd, 2014

NAKON KRITIKA DA JE POTENCIJALNI PREMIJER VEZAN ZA RADIKALNE ISLAMSKE POKRETE U BIH: Sve čega se Denis Zvizdić prihvatio, uspješno je radio…

Denis Zvizdić je vrlo uspješno radio i uradio sve čega se prihvatio. Četiri stotine kranova su samo vidljiv i mjerljiv simbol izvanredno uspješnog mandata u kom je Denis Zvizdić, predvodeći Vladu Kantona Sarajevo, ostvario preko dvije tisuće projekata i skoro udvostručio županijski proračun, izjavio je u intervjuu za današnje Oslobođenje član Predsjedništva BiH, zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović , komentirajući Zvizdićevu kandidaturu za predsjedatelja Vijeća ministara BiH

Izetbegović je podsjetio da je na početku Zvizdićevog mandata proračun Kantona Sarajevo iznosio 390 milijuna KM, na završetku 740 milijuna. Slično je bilo i sa njegovim političkim angažmanom i liderstvom u kantonalnoj SDA – “ostvaren je spektakularan povratak SDA na lokalnim izborima 2012., a zatim i na nedavno održanim općim izborima”.

– SDA je time vratila i potvrdila svoju urbanu komponentu osvojivši u glavnom gradu Bosne i Hercegovine preko 50 posto glasova više u odnosu na prethodne izbore, a sve to u vrlo nepovoljnim uvjetima, u teškoj socio-ekonomskoj situaciji i medijskoj blokadi. Uvjeren sam da će dr. Zvizdić vrlo uspješno raditi i uraditi zahtjevni posao koji je pred njim, postići dobru atmosferu unutar budućeg Vijeća ministara i iznaći rješenja koja će zemlju pokrenuti iz reformskog i ekonomskog zastoja – kazao je Izetbegović.

Naglasio je kako nitko u Predsjedništvu SDA nije bio protiv kandidature dr. Zvizdića, a šestorica suzdržanih su imali primjedbe na rad kadrovske komisije, odlučivanje telefonskim glasovanjem, teritorijalnu zastupljenost do sada imenovanih kadrova, a ne na kandidaturu Zvizdića.

– Uvjeren sam da će on svojim radom u Vijeću ministara opravdati povjerenje stranke – poručio je.

Upitan kada će biti kompletirano Vijeće ministara BiH, te tko su još ministri iz SDA Izetbegović je rekao da je realno očekivati da Predsjedništvo BiH donese odluku o imenovanju predsjedatelja Vijeća ministara početkom siječnja, a da proces imenovanja ministara bude dovršen početkom veljače.

– Ministre iz SDA će predložiti kadrovska komisija, a ja smatram da unutar samog kolegija ima dovoljno kompetentnih kadrova za bilo koju ministarsku poziciju – smatra Izetbegović.

Komentirajući eliminiranje iz procesa formiranja vlasti na državnoj razini Milorada Dodika i njegovog SNSD-a, te Dodikovu najavu da će SNSD blokirati rad Doma naroda u Parlamentu BiH, Izetbegović je naveo da je Dodik kočio i blokirao napredak BiH u mnogim segmentima i nanio ogromnu štetu i državi, a time i entitetu Republika Srpska.

– Ne vjerujem da će mu oni s kojima dijeli vlast u RS-u dopustiti da nastavi tako, jer štetu će trpjeti svi. Svi iole odgovorni znaju da nema više vremena za gubljenje. Entiteti ne mogu funkcionirati bez države Bosne i Hercegovine i Dodik to dobro zna. Nema proračuna, nema aranžmana sa MMF-om, nema IPA fondova, nema zaštite domaćih proizvođača bez države i državnih ministarstava i odluka – rekao je, između ostalog, u intervju za današnje “Oslobođenje” član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.