NAKON INCIDENTA U SREBRENICI Predsjedništvo BiH osudilo napad na Vučića, uputili ispriku

Ivanić je rekao kako se čuo s Vučićem i da u ovom trenutku treba tražiti rješenja koja neće dovesti do revanšizma i zaoštravanja odnosa izmedju dvije zemlje, već se trebaju pronaći najbolji modeli kako situaciju normalizirati.
Predsjedništvo Bosne i Hercegovine najoštrije je osudilo i izrailo duboko žaljenje zbog današnjeg napada na predsjednika Vlade Republike Srbije Aleksandra Vučića u Memorijalnom centru Potočari. Predsjedništvo BiH također zahvaljuje premijeru Vučiću za dolazak u Srebrenicu jer je to učinio u duhu pomirenja i s namjerom da oda počast žrtvama.

U priopćenju iz Predsjedništva BiH se ističe kako zahtjeva od nadležnih policijskih i pravosudnih organa na svim razinama da hitno provedu detaljnu istragu s ciljem identifikacije izvršitelja napada. 

Predsjedništvo BiH zahtjeva i da se ispita i utvrdi odgovornost obavještajno-sigurnosnih i policijskih agencija BiH za eventualne propuste koji su doveli do ugrožavanja sigurnosti premijera Vučića, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Svim stranim izaslanstvima Predsjedništvo BiH upućuje ispriku zbog doživljene neprijatnosti. Predsjedništvo BiH jedinstveno je u stajalištu da s punom predanošću nastavi raditi na ubrzanju procesa pomirenja, obnovi narušenog povjerenja i unaprjeđenju odnosa između BiH i Srbije.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić je u izjavi novinarima za incident okrivio političke aktere u BiH, kazavši kako su oni svojim izjavama podignuli tenzije koje su zasjenile današnji događaj i žrtve, koje su trebale biti u prvom planu.

Ivanić je istaknuo kako se čuo s Vučićem i da u ovom trenutku treba tražiti rješenja koja neće dovesti do revanšizma i zaoštravanja odnosa izmedju dvije zemlje, već se trebaju pronaći najbolji modeli kako situaciju normalizirati i politiziranje određenih tema staviti u stranu, kao i da se konačno svi u BiH okrenu rješavanju životnih pitanja građana.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je novinarima u Sarajevu da će biti potrebno ispitati tko je zakazao kada je u pitanju osiguranje srbijanskog premijera. On je odbacio optužbe Vučića izrečene na današnjoj konferenciji za novinare u Beogradu da je nekim svojim izjavama podizao tenzije uoči obilježavanja 20. godišnjice srebreničkog genocida.

more recommended stories