Published On: Sri, velj 17th, 2021

Nakon Facebooka i Instagram izbrisao račun poznatog kuhara zbog lažnih tvrdnji o cjepivima

Poznati australski kuhar i teoretičar zavjera Pete Evans trajno je isključen s društvene mreže Instagram zbog dijeljenja dezinformacija o koronavirusu i cjepivima, potvrdila je administracija Facebooka.

Evansov račun na ovoj društvenoj mreži imao je stotine tisuća sljedbenika.

“Uklonili smo račun Petea Evansa jer je u više navrata dijelio kontroverzne tvrdnje o koronavirusu ili cjepivima”, navodi se u Facebook izjavi.

Facebook stranica Petea Evansa uklonjena je u prosincu, ali je on nastavio dijeliti dezinformacije putem Instagrama, koji je također u vlasništvu Facebooka, prenosi ABC.

“Ne dopuštamo nikome da dijeli pogrešne informacije o koronavirusu koji bi mogao dovesti do neposredne tjelesne ozljede ili o cjepivima protiv koronavirusa kojima su izloženi stručnjaci za javno zdravstvo”, dodaje se u priopćenju.

Facebook je prethodno uklonio nekoliko Evansovih postova na Instagramu zbog kršenja pravila o dezinformacijama.

Facebook-ove politike dezinformacije o cjepivima ažurirane su prošlog tjedna, a tvrtka je obećala da će poduzeti mjere protiv lažnih tvrdnji.

U srijedu je Facebook proširio popis lažnih tvrdnji koje namjerava ukloniti, dodavši još nekoliko o koronavirusu i cjepivima.

Lažne tvrdnje za koje tvrtka kaže da se neće tolerirati uključuju da je koronavirus stvoren umjetno, da je sigurnije zaraziti se nego primiti cjepivo i da su cjepiva toksična, opasna ili uzrokuju autizam.

Prije konzultacija s popisom, Facebook se savjetovao sa zdravstvenim skupinama poput Svjetske zdravstvene organizacije.

Pete Evans poznat je po svom angažmanu sudije u popularnom kulinarskom showu “My kitchen rules” između 2010. i 2020. godine.

U više je navrata objavljivao postove protiv cjepiva i nošenja maski, dijelio je objave o diskreditiranim lijekovima od koronavirusa i u podcastu tvrdio da je koronavirus podvala.

Evans je redovito koristio svoj Instagram račun za ispitivanje službenih podataka o koronavirusu, cjepivima, ali i drugih znanstveno dokazanih činjenica.

Njegova je tvrtka kažnjena s više od 25.000 američkih dolara u travnju nakon što je promovirala uređaj pod nazivom “BioCharger” na Facebook streamu, tvrdeći da bi se mogao koristiti za liječenje Covid-19.