Published On: Čet, lip. 7th, 2018

London objavio na šta se točno odnosi famozni plan B: Prave granicu…

Britanska vlada objavila je “plan B” za irsku granicu nakon Brexita koji predviđa usklađivanje s carinskim propisima EU-a, ali samo do kraja 2021.

Objava plana događa se dok vladaju napetosti unutar vlade o tom pitanju jer se zagovornici Brexita bez ustupaka boje da bi se to rješenje moglo produljiti unedogled i tako izlazak iz EU-a lišiti smisla.

Glavni pregovarač EU-a pohvalio prijedlog

U “tehničkoj primjedbi” koja je objavljena u četvrtak i koja se čini kao odgovor na njihovu zabrinutost, ističe se da takvo tzv. “backstop” rješenje mora biti “vremenski ograničeno” dok se ne postignu nagodbe s EU-om za koje se London nada da će stupiti na snagu do kraja 2021.

To je godinu dana nakon isteka prijelaznog roka (prosinac 2020.) o kojemu se London dogovorio u pregovorima ne bi li ublažio gospodarske posljedice Brexita.

No “backstop” će se primijeniti samo u slučaju da se ne pronađe nikakvo drugo rješenje kako se u Irskoj ne bi ponovno uvela fizička granica.

Glavni pregovarač EU-a za Brexit Michel Barnier pohvalio je na Twitteru objavu tog prijedloga, dodajući da ga treba proučiti kako bi se, među ostalim, provjerilo poštuje li “cjelovitost” jedinstvenog tržišta i carinske unije.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer