NAKON BANJALUKE “Sedmi putnik” na slijepom kolosijeku

Nakon banjalučkog sastanka šest plus jedan, definitivno su sve maske pale s lica SDA. Najava “sedmog putnika”, kako je lider SDP-a Zlatko Lagumdžija nazvao Sulejmana Tihića, da će SDA sve blokirati, razotkriva dugogodišnju politiku SDA, piše današnji Avaz.

Pljačka i siromaštvo

Nj

ena politika, od ideološkog do koruptivnog segmenta, potpuno je antieuropska. Zašto? Zato što procedure Europske unije podrazumijevaju strogu antikorupcijsku borbu, procesuiranje brojnih bošnjačkih sanadera,procesuiranje paraobavještajne zajednice koja je u vrhu sigurnosno-odbrambenog krila SDA. Sve to ovu stranku čini jedinstvenim anahronizmom u Europi, koja je po svojoj strukturi na ivici Fataha ili Hamasa.

 

Naravno, ako je ta stranka omogućila da neko u njenom suvlasništvu privatizacijski opljačka 120 kompanija ili ako je hiljade bh. firmi u bescjenje poklonila za sitne talove lažnim stranim investitorima, padaju sve maske razloga opstrukcije prema ustanovljenoj novoj vlasti. Prekomponiranje koalicije jeste veliki proevropski korak BiH i sada je jasno da interesno-mafijaškoj strukturi SDA ulazi voda u uši. Uz to, pokazuju strah i od pravne države i ekonomskog razvoja.

 

Oni koji su krivi za 53 posto nezaposlenih, odnosno SDA koja je kriva za 50 posto gladnih Bošnjaka i 73 posto mladih koji ne žele živjeti u BiH, odjednom plaše narod da će država nestati ako oni demokratskim putem odu s vlasti. Naprotiv, BiH propada ako SDA ostane u vlasti i njene priče o fildžan-državi tek su podlost koja razotkriva primitivizam te stranke. Uostalom, zar bi Europska unija kao uvjet da BiH pristupi porodici europskih država postavljala takve standarde koji je vode ka stvaranju muslimanske državice u srcu Europe?

 
Jasno je da Europska unija želi upravo suprotno i Tihićeve bezočne laži u tom smislu neće zaustaviti ni europski put BiH ni odgovornost onih koji su pokrali državu i bošnjački narod doveli na štap siromaštva, bijede i potpunog gubitka da ravnopravno participira u političkom životu. Uz to, Tihićevo ponašanje u Banjoj Luci da ni po koju cijenu ne dozvoli da se govori o ekonomiji, javnim radovima i zapošljavanju – a na to je javno na presici upozorio Fahrudin Radončić – razotkrivaju ne samo to da on nastavlja kontinuitet ekonomske državničke neodgovornosti prema narodu nego i najavljenu destrukciju.

Opasne namjere

 

Očigledno je da su minorna SDA državnička pamet i veliki interesi koji su ugroženi pravnom državom i standardima koje očekuje Europska unija, od SDA napravili stranku koja nije opozicija nove šestorke, već je to opozicija evropskom putu BiH i socijalizaciji bošnjačkog naroda u evropske države, gdje je oduvijek i pripadao. Zato je SDA postala stranka opasnih namjera.

 

Jer oni koji ne žele europski put ne žele priču o ekonomiji i zapošljavanju uništenog naroda – a to je dvojac bez kormilara u liku Tihića i Bakira Izetbegovića – uzaludno pokušavaju stvoriti situaciju da ponovo kao 1993. godine organiziraju Bošnjački sabor i proglase muslimansku državicu. Nju neće prvo Bošnjaci, a onda ni Europa.

 

Što prije to “sedmi putnik” i “mali sin velikog oca” shvate, svima će biti lakše. Bošnjaci trebaju biti lideri evropskog puta Preuzimanjem proevropske inicijative Lagumdžija i Radončić ne rade samo dnevnopolitičku stvar za potrebe SDP-a ili SBB-a, već strateški stvaraju poziciju da Bošnjaci budu lideri proevropske politike i takvih nastojanja u BiH.

 

Tihićeva i Izetbegovićeva politika od SDA, a posljedično i Bošnjaka, žele napraviti politički nedorasli narod, koji će ka EU voditi srpski i hrvatski političari u BiH. To je državnički uistinu neodgovorno i to nova koalicija očigledno neće dopustiti. Stoga je banjalučki sastanak bio važan novi korak ka evropskim integracijama koje zloćudni Tihić i SDA preko svojih propagandnih trabanata žele minimizirati.(Dnevnik.ba)

more recommended stories