Published On: Sub, ruj 26th, 2020

Nakon 100 dana New York otvorio frizerske salone i dućane

Nakon 100 dana New York otvorio frizerske salone i dućane

Nakon više od 100 dana karantene građani New Yorka u ponedjeljak su slavili napredak u obuzdavanju pandemije covida-19 prvim posjetima frizerskim salonima nakon više mjeseci, kupovinom po dućanima i jedući u restoranima s prostorima na otvorenom.

Grad New York, nekada epicentar globalne pandemije, posljednji u saveznoj državi New York ulazi u drugu fazu otvaranja s restoranima i barovima koji poslužuju goste na otvorenom i mnogim ponovno otvorenim trgovinama.

Frizerski saloni i brijačnice otvorili su vrata klijentima prvi put od sredine ožujka, a trebaju se otvoriti i dječja igrališta.

Susjedni New Jersey dopustio je u ponedjeljak treninge i natjecanja u sportovima poput golfa i tenisa, a za sportove koje se smatra rizičnijim, poput američkog nogometa, početak treninga bez kontakta.

Frizerski saloni i brijačnice otvorili su vrata klijentima - Nakon 100 dana New York otvorio frizerske salone i dućane

Foto:Reuters / Frizerski saloni i brijačnice otvorili su vrata klijentima

New Jersey je također dopustio otvaranje pedikerskih salona, brijačnica i srodnih djelatnosti no s ograničenjima.

Mladi plivači natjecatelji u ponedjeljak su se vratili u bazene. Broj plivača po stazi je ograničen na pet, a moraju poštivati oznake za održavanje razmaka u bazenu.

Suncobrani su postavljeni s razmacima od 1,8 metara, a postavljena su mjesta za dezinfekciju ruku, no daske za skakanje i vodeni tobogani zatvoreni su.

“Posvuda su nalijepljene oznake”, rekla je Jennifer Masucci, članica kluba. “Izgleda drugačije no svi se prilagođavaju jer žele biti vani”.

U pandemiji je umrlo gotovo 120.000 Amerikanaca, a sada se bolest covid-19 razbuktava u dvanaestak saveznih država.

Dok broj novozaraženih u New Yorku i New Jerseyu dostiže rekordno niske razine s 1-2 posto pozitivnih testova, više od deset država na jugu i jugoistoku SAD-a izvješćuju o rekordnim povećanjima novih slučajeva zaraze i hospitaizacija. U nekima od njih više od 10 posto ljudi bilo je pozitivno na testiranjima.

Rekordan broj novih slučajeva zabilježen je prošlog tjedna u Arizoni, Kaliforniji, Teksasu i na Floridi, državama koje ukupno čine oko trećine stanovništva SAD-a.

Rekordna povećanja bilježe i Alabama, Georgia, Nevada, Oklahoma, Oregon, Južna Karolina, Utah i Wyoming.

Predsjednik Donald Trump kampanju za izbore u studenom, nakon subotnjeg skupa u polupraznoj dvorani u Tulsi, nastavlja u utorak u Arizoni skupom mladih u Phoenixu.

 New York ulazi u drugu fazu otvaranja - Nakon 100 dana New York otvorio frizerske salone i dućane

Foto:Reuters / New York ulazi u drugu fazu otvaranja

Zdravstveni stručnjaci upozorili su ljude da izbjegavaju velika okupljanja i nose maske no taj je je savjet u Tulsi, u Oklahomi, malo njih poslušalo.

Trump je u Tulsi branio svoje upravljanje zdravstvenom krizom rekavši i da više testiranja na covid-19 dovodi i do identificiranja više slučajeva.

“Kad provodite testiranja u toj mjeri (…) pronaći ćete više slučajeva. Dakle, rekao sam svojim ljudima: Usporite testiranja, molim vas”, kazao je Trump, a jedan dužnosnik Bijele kuće ustvrdio je da je očito da se Trump šali, prenosi HINA.