NAJVIŠE RANGIRANI KINESKI DIPLOMAT SULLIVANU: Legitimno pravo kineskog naroda na razvoj ne može se oduzeti

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan održao je “iskrene” razgovore o Tajvanu i ruskom ratu u Ukrajini s kineskim ministrom vanjskih poslova Wang Yi tijekom dva dana, prema priopćenjima iz Washingtona i Pekinga u nedjelju, drugi takav sastanak u četiri mjeseca.

Obje strane nazvale su dva dana razgovora na Malti u subotu i nedjelju “iskrenima, sadržajnima i konstruktivnima” i rekle su da su se obojica službenika obvezali na daljnji dijalog na visokoj razini, ali nisu rekle kada će se iduća runda održati niti tko će ih voditi.

“Obe strane raspravljale su o ključnim pitanjima u bilateralnim odnosima SAD-Kina, globalnim i regionalnim sigurnosnim pitanjima, ruskom ratu protiv Ukrajine i pitanjima vezanim uz Tajvan, među ostalim temama”, rekla je Bijela kuća u priopćenju. “SAD su istaknule važnost mira i stabilnosti preko Tajvanskog tjesnaca.”

U priopćenju iz Pekinga, koje je pozivalo na “stratešku komunikaciju usmjerenu na stabiliziranje i poboljšanje odnosa između Kine i SAD-a”, naglašene su razlike u vezi s Tajvanom.

  • “Wang Yi je istaknuo da je pitanje Tajvana prva nepremostiva crvena crta u odnosima između Kine i SAD-a”, rekao je Wangov ured.
  • “SAD mora poštivati tri zajednička komunikata Kine i SAD-a i provesti svoju obvezu da ne podržava ‘neovisnost Tajvana’.
  • “Razvoj Kine ima snažnu endogenu snagu i slijedi neizbježnu povijesnu logiku. Ne može se zaustaviti”, nastavio je.
  • “Legitimno pravo kineskog naroda na razvoj ne može se oduzeti.”

Nisu pruženi daljnji detalji o tome kakve su zaključke obje strane izvukle o obrađenim temama.

Biden održava najvišerazinske razgovore s kineskim liderima u mjesecima

Nastavak visokorazinske bilateralne suradnje koja je nastavljena nakon dubokog zastoja ranije ove godine, najnovija runda razgovora slijedi nakon nedavnih posjeta četiri druga visokorazinska člana administracije američkog predsjednika Joea Bidena: državnog tajnika Antonyja Blinkena, ministra financija Janet Yellen, ministra trgovine Gina Raimondo i Johna Kerryja, Bidenovog glavnog izaslanika za klimu.

Napetost oko Tajvana i obećanja američkih dužnosnika da Washington ne pokušava ekonomski razdvojiti od Kine ili suzbiti utjecaj zemlje, bile su glavne teme svih tih sastanaka.

No obje strane su nedavno poduzele poteze koje druga strana vidi kao narušavanje statusa quoa u Tajvanskom tjesnacu.

Na primjer, Narodna oslobodilačka vojska mobilizirala je zrakoplove iz različitih teatarskih zapovjedništava kako bi sudjelovali u “okruživanju otoka” blizu Tajvana.

Vježbe su se podudarale s zajedničkom morskom i zračnom obukom koju je izvodio nosač zrakoplova Shandong iz PLA u zapadnom Tihom oceanu od početka tjedna. Prema ranijim izvješćima, uključivalo je ukupno 42 mornarička broda iz istočnih i južnih teatarskih zapovjedništava.

Kongres SAD-a i administracija Bidena poduzeli su mjere za jačanje ekonomskih veza s Tajvanom.

Odbor Senata SAD-a usvojio je prijedlog zakona za smanjenje poreza na taiwanske tvrtke koje posluju u SAD-u Zakonodavstvo SAD-a koje bi uspostavilo prvi sporazum o oporezivanju između SAD-a i Tajvana – i vjerojatno koristilo TSMC i druge tajvanske tvrtke koje posluju u SAD-u – jednoglasno je usvojio Senatski odbor za financije na posebnoj sjednici u četvrtak. Između ostalog, zakon bi smanjio stopu zadržavanja poreza na prihod koji ostvaruju kvalificirane tajvanske entitete u SAD-u za dvije trećine.

Zasebno, dužnosnici administracije Bidena održali su više rundi pregovora o Inicijativi SAD-a i Tajvana za trgovinu 21. stoljeća, koja je pokrenuta prošle godine, donoseći sporazume koji uključuju dopuštenje za elektroničku dokumentaciju i plaćanja, mjere namijenjene ubrzanju trgovine između ta dva tržišta.

S Wangovim planiranim posjetom Moskvi na razgovore s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom ovog tjedna, i činjenicom da kineski predsjednik Xi Jinping preskače Opću skupštinu Ujedinjenih naroda u New Yorku ovog tjedna, nema visokorazinskog angažmana između SAD-a i Kine na godišnjem događaju.

Očekuje se da će se Biden sastati s Xi-jem na sastanku čelnika Apec-a u San Franciscu u studenome.