Published On: Pet, tra 28th, 2017

Najvećem proizvođaču vina Crne Gore zabranjen izvoz proizvoda u Rusiju

Ruska državna agencija Rospotrebnadzor je od 26. travnja suspendirala uvoz na teritorij Ruske Federacije alkoholnih pića crnogorske tvrtke “13. Jul Plantaže”.

Službeno je razlog za zabranu uvoza pića proizvođača iz Crne Gore identifikacija zabranjenih pesticida i drugih tvari u 24 serije proizvoda. Relevantni podaci su se proslijedili Federalnoj carinskoj službi Rusije i službama država članica Euroazijske ekonomske unije.

Na službenoj stranici tvrtke “13. Jul Plantaže” stoji da, iako se nalazi u maloj Crnoj Gori, kompanija posjeduje najveći vinograd u jednom kompleksu u Europi. na preko 2310 hektara s preko 11 milijuna trsova vinove loze i odlikuje se visokom kvalitetom primijenjene tehnologije.

Međutim, za Rospotrebnadzor crnogorska alkoholna pića ne ispunjavaju uvjete za prodaju u Ruskoj Federaciji, te su povučena iz prodaje, a materijali su dostavljeni sudu. Osim toga, Rospotrebnadzor navodi kako, unatoč upozorenjima vlasti, proizvođač iz Crne  Gore još nije dostavio informacije o kršenju propisa.

“13. Jul Plantaže” je najveći proizvođač vina u Crnoj Gori. Tvrtka je osnovana 1963. godine i vlasništvo je države. Vina ove tvrtke su glavni crnogorski proizvodi koji se uvoze u Rusiju, gdje su na policama po cijeni bila u rangu s domaćim ruskim vinima.

Zabrana uvoza crnogorskih alkoholnih pića u Rusiju dolazi u vrlo znakovitom trenutku, ako u obzir uzmemo odnose dviju zemalja. Naime, ruski su mediji vijest popratili tako što su podsjetili da službeni krugovi u Crnoj Gori redovito i otvoreno pokazuju neprijateljstvo prema Rusiji.

Na primjer, ne tako davno je posebni tužitelj Crne Gore Milivoje Katnić rekao “da su prošlogodišnji pokušaj državnog udara u Crnoj Gori pripremili ruski nacionalisti, koji su također planirali atentat na premijera Mila Đukanovića”, kojeg ruski mediji opisuju kao čvrstog zagovornika u ulaska zemlje u NATO pakt i Europsku uniju.