Published On: Uto, ožu 19th, 2013

Najveće skupine otoka razmišljaju o neovisnosti o Škotskoj

Tri najveće skupine otoka u Velikoj Britaniji, Orkney, Shetland i Western Isles razmišljaju o tome hoće li iskoristiti ustavnu mogućnost i zatražiti veće ovlasti, uključujući i neovisnost
Dok se Škotska priprema za referendum o neovisnosti iduće godine, ti otoci na kojima ukupno živi manje od 70.000 stanovnika raspravljaju o prednostima samostalnosti.
Za nas je Edinburg jednako udaljen kao i London, kaže jedan od pristaša neovisnosti.
Otočani razmatraju sve opcije, od široke neovisnosti o britanskoj kruni koju primjerice uživaju Isle of Man i Falklandi, do autonomije nalik onoj Farskih otoka koji su se 1948. odvojili od Danske.
Manje radikalne opcije uključuju kontrolu nad ribolovom i morskim dnom koji sada pripada britanskoj kruni, kako bi lokalni stanovnici imali veće koristi od novih vjetroelektrana i pomorskih energetskih projekata što bi uskoro trebali biti pokrenuti.
Vijeća triju otoka to bi pitanje mogli otvoriti na redovitom sastanku s ministrima škotske vlade 25. ožujka, iako ono službeno nije na dnevnom redu.
Glasnogovornica vladajuće Škotske nacionalne stranke izjavila je kako su oni uvijek bili otvoreni za širu autonomiju Sjevernih otoka u okviru neovisne Škotske.