Published On: Thu, Dec 26th, 2013

Najveće plaće u 2013. godini: Bivši direktor Bosnalijeka zarađivao 41.761 KM mjesečno

Plaća bivšeg direktora “Bosnalijeka” Nedžada Polića (SDA) za svibanj iznosila je 41.761 KM.

Rekorder prema primanjima u Federaciji BiH u travnju bio je bivši kandidat za komesara policije Hercegovačko–neretvanske županije, aktualni načelnik operativnog centra županijskog Ministarstva unutrašnjih poslova Srećko Glibić s plaćom od 24.025 KM.

Najveću plaću u ožujku od 19.970 KM imao je član Uprave “Sarajevo-osiguranja” Izet Jelić, piše “Dnevni avaz”, pozivajući se na spisak najvećih primanja mjesečnih neto plaća koji je sačinila Porezna uprava FBiH.

Ovaj spisak od 102 imena ljudi koji imaju najviša primanja u javnom sektoru upućen je u federalni parlament, kao odgovor na zastupničku inicijativu Hazima Kapića iz Saveza za bolju budućnost BiH.

Visoka primanja u travnju imali su i tadašnji direktor “Aluminija” Mostar Ivo Bradvica s neto plaćom od 20.036 KM, kao i direktor “Sarajevo-osiguranja” Midhat Terzić, koji je naplatio 18.344 KM.

Navodi se i plaća direktora Razvojne banke FBiH Ramiza Džaferovića u svibnju od 8.736 KM, dok najveću platu u “BH telekomu” ima zet bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića Jasminko Akšamija, koji je u ožujku naplatio 7.041 KM, skoro 1.000 KM više od svog punca.

Kada je riječ o plaćama dužnosnika u federalnim vlastima, prednjači aktualni tajnik Gradske uprave Sarajeva Elvir Hadžiahmetović, čija je neto plaća u svibnju iznosila 7.625 KM, što je više čak i od plaća gradonačelnika Sarajeva, premijera Kantona Sarajevo, pa čak i federalnog premijera.

Najveću plaću u travnju u akademskoj zajednici FBiH od 11.050 KM imao je dekan Fakulteta za promet i komunikacije u Sarajevu Samir Čaušević, a odmah iza njega je dekan Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru Ljubomir Zovko s 10.915 KM.

Kao primjer nelogičnosti isplata mjesečnih primanja u FBiH spomenuta je i ožujska plaća profesora Ekonomskog fakulteta u Mostaru Slave Kukića od 5.748 KM, koja je veća od plaće predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Vjekoslava Bevande koji je u istom mjesecu naplatio 5.484 KM.

List dodaje da su plate pojedinih funkcionera Grada Sarajeva veće i od mjesečnih primanja sudaca Ustavnog suda BiH, Suda BiH, Ustavnog i vrhovnog suda FBiH, kao i od plaće glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH.

 

Srna