Published On: Ned, svi 28th, 2017

Najtrofejniji bh. klub kao primjer mnogima u BiH

HŠK Zrinjski je obranio titulu naslova prvaka Bosne i Hercegovine!

Iako je Premijer liga Bosne i Hercegovine službeno osnovana 2000. godine, ulaskom klubova iz Republike Srpske 2002. godine dolazi do konačnog ujedinjenja nogometnog sporta u BiH. Nakon dugih pregovora i pod pritiskom UEFA-e 2002., Nogometni savez Republike Srpske odlučio je pridružiti se zajedničkom natjecanju pod službenim nazivom Premijer liga Bosne i Hercegovine. Četvrti kolovoza (4. 8.) 2002. označen je službeno kao početak jedinstvenog sustava natjecanja u BiH, odnosno početak Premijer lige BiH, sastavljene od klubova iz Federacije BiH i Republike Srpske. Po prvi put nakon završetka rata, u zajedničkoj ligi se natjecalo 14 klubova iz Federacije BiH i 6 klubova iz Republike Srpske.

Bosna i Hercegovina je do sada imala sedam različitih prvaka:

FK Leotar: 2002/03.
NK Široki Brijeg: 2003/04, 2005/06.
FK Željezničar: 2009/10, 2011/12, 2012/13.
FK Modriča: 2007/08.
FK Sarajevo: 2006/07, 2014/2015.
FK Borac: 2010/2011.
HŠK Zrinjski : 2004/2005, 2008/09, 2013/14, 2015/16, 2016/17.

HŠK Zrinjski je s petom osvojenom titulom prvaka Bosne i Hercegovine uvjerljivo najtrofejniji nogometni klub u Bosni i Hercegovini. Ovdje se, naravno, računaju samo natjecanja koja datiraju od 2002. i službenog  ujedinjenja Premijer lige BiH.

Što kažu navijači Ultrasi?

U posljednje je vrijeme HŠK Zrinjski na udaru određenih ideoloških krugova kao “fašistički klub u kojem se mrzi”.

Iako ne želimo brojiti ničija krvna (i nacionalna) zrnca, u HŠK Zrinjskom trenutno igra 11 Hrvata, 8 Srba i 4 Bošnjaka i svi su, sudeći po reakcijama, jako poštovani i cijenjeni kako u klubu, tako i u Mostaru. Da bismo opipali puls vatrenih navijača Zrinjskog, popularnijih i pod nazivom Ultrasi, razgovarali smo s trojicom redovitih posjetitelja navijačke tribine “Stajanje”. Budući da su dečki htjeli ostati anonimni, njihova su imena predstavljena inicijalima. Na naše pitanje koliko im je važno da samo Hrvati igraju u Zrinjskom, oni odgovaraju:

I. V.: “Brate, mene boli briga, a tako misle i ostali, tko je tko. Jedino nam je važno da se do kraja bori za sveti dres.”

M. A.: “Slažem se i ja. Ako se ne bori za dres ili ako previše visi po noćnim klubovima, a premalo trenira i ne znoji se na terenu, onda je ‘donji’, pa da mi je brat rođeni.”

Z. M.: “Mislim da se na nama često prelamaju neke političke bitke koje se nas uopće ne tiču. Naravno, da je većina nas kritična prema državnom ustroju Bosne i Hercegovine i prema ponašanju političkog Sarajeva prema nama, ali smo isto tako svjesni da je HŠK Zrinjski prvak Bosne i Hercegovine i stalo nam je do toga. Uostalom, gdje to piše da svi moramo Bosnu i Hercegovinu voljeti na isti način?”

Iz svega se ovog može zaključiti da je HŠK Zrinjski, unatoč hrvatskom predznaku, klub koji je otvoren za sve. Od svih se igrača traži samo jedno, a to je borba za klub na terenu i dostojanstveno (“plemićko”) ponašanje izvan terena. Ovdje se ipak mora uputiti kritika rukovodstvu Zrinjskog: PR služba u HŠK Zrinjskom bi također mogla malo više energije uložiti u popravljanje krive percepcije koju HŠK Zrinjski i Ultrasi uživaju u bh. javnosti.

Kako iskoristiti kapital?

Ne treba skrivati činjenicu da je HŠK Zrinjski jedan od najreprezentativnijih i najrenomiranijih projekata bh. Hrvata, čemu u prilog ide i aktivan HDZ-ov angažman u samom klubu. No, ovaj projekt Zrinjskog je samo jedan od pokazatelja kako u ovom trenutku i ostali u Bosni i Hercegovini trebaju razmišljati i djelovati: njegovati svoje, ali istovremeno i poštivati te davati priliku i drugima.

Iz neslužbenih razgovora s članovima stožera ostalih bh. klubova smo saznali kako HŠK Zrinjski slovi kao jedan od najorganiziranijih nogometnih klubova u Bosni i Hercegovini.

To je jedan kapital kojeg bi šteta bila ne iskoristiti, prenosi Herzegovina.in