“Najrigoroznije ćemo kazniti vojnike koji su pjevali nacionalističke pjesme”

Od Bosne i Hercegovine se traži da što prije ukine političku blokadu i usvoji proračun, čime će automatski napredovati ka NATO, ali i europskom putu, kaže za Radio Slobodna Europa ministar obrane BiH Sifet Podžić.

Podžić, najavljuje i da će pripadnici Oružanih snaga (OŠ) koji su pjevali srpske nacionalističke pjesme, a o čemu je napravljena video snimka dostupna na internetu, biti “rigorozno kaženjeni”.

No najpre, detaljnije iznosi dojmove sa sastanka sa NATO odborom zamjenika šefova misija u Bruxellesu.

“Ključni fokus je bio na intenziviranju suradnje sa NATO-om, ali se razgovaralo i o implementaciji Programa reformi Bosne i Hercegovine. Na ovim sastancima ministrica vanjskih poslova, koja je predvodila delegaciju BIH, se fokusirala na političke aspekte Programa reformi, dok sam ja bio dominantno fokusiran na pitanja iz oblasti odbrane, u kontekstu implementacije programa odbrane, kao i plana modernizacije Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, kao jednog od segmenata tog programa”, naveo je Podžić.

Podsjetimo, Program reformi je plan postignuća i planirane reforme u BiH i to u više oblasti između ostalog političkih, sigurnosnih, pravnih i odbrambenih. Reforme bi trebalo ispuniti na putu države ka NATO članstvu.

“U svojim izlaganjima saveznici su prepoznali značaj ovih reformskih procesa i napore koje čine institucije Bosne i Hercegovine, naročito u pogledu implementacije Programa reformi.

U tom kontekstu su ponudili punu pomoć i podršku. Činjenica da je NATO u Bruxellesu u posljednjih nekoliko dana otkazao veliki broj događaja radi preventivnih mjera pojava korona virusa, zadržavajući pri tome sastanak NATO-a i Bosne i Hercegovine, ilustruje važnost i značaj ovih sastanaka, ali i s druge strane opredijeljenost NATO-a za pružanje pune podrške Bosni i Hercegovini u njenim reformskim procesima.”

”Skoro svi veleposlanici su pitali šta mi to želimo konkretno. Ja sam rekao, s obzirom da imamo zastoje oko proračuna, da je to moja najveća zabrinutost da, ako ne bi bio usvojen proračun, da bismo imali problem u realizaciji ovog Programa i vidim da su saveznici spremni to podržati, prvenstveno u modernizaciji Oružanih snaga, odnosno provođenju Plana opremanja Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, prvenstveno ovih deklarisanih jedinica o kojima smo govorili”, ističe ministar.

Na upit o konkretnim porukama za BiH, kada je riječ o proces integracija sa Sjevernoatlanskim savezom, navodi da što prije moramo političku blokadu skloniti, usvojiti proračun i pridržavati se onoga što smo dogovorili.

”Time ćemo automatski napredovati i na NATO i na europskom putu jer je to jedan kompatibilan proces koji ima skoro ista pitanja i sve je to u cilju, ja ću reći ovog našeg trenutno najvećeg problema, a to je zaustavimo odlazak mladih ljudi iz Bosne i Hercegovine.”

O načinu na koji će sankcionirati pripadnike Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OS BiH), koji su se našli na video snimci, na kojem pjevaju nacionalističke pjesme, govori sljedeće: ”Vidjeli ste priopćenje načelnika Zajedničkog stožera. Ja sam za četvrtak ujutro (12. ožujak), zakazao neke dodatne dopunske mjere. To ne ide tako brzo, jer imamo točne propise tko sve treba provesti istragu, tako da to malo traje. Ali ćemo svakako tražiti najrigoroznije mjere za rušenje discipline i ugleda pripadnika Oruženih snaga. Očekujem da će me već u četvrtak ujutro o nekim stvarima i generalni inspektor i komandant jedinice izvjestiti. A vidjet ćemo dalje koliko brzo ćemo uspjeti to da sankcioniramo.”