Published On: Sri, kol 8th, 2018

NAJPOZNATIJI PAKTOVI S ĐAVLOM Donosimo najvažnije političke paktove koje oblikuju svijet

Povijest svijeta puna je zanimljivih paktova između lidera. Oni su, najčešće, prirodni politički savezi. Međutim, često su neprirodni, kontroverzni, ili su kratkoročni paktovi kako bi došlo do određenog cilja.

Prijeratna ili poslijeratna primirja sadrže najčešće takve paktove. Ponekad u javnosti čujemo za onu izreku: “sklopio je pakt s đavlom”. Teško je ponekad razlučiti tko je tu đavao, a tko – ako postoji u tom smislu – anđeo. Ili, drugim riječima, teško je ponekad razlučiti tko je tu šejtan, a tko melek.

Odlučili smo donijeti primjere takvih paktova koja su promijenili tijek povijesti. A donijet ćemo i jedan koji će možda promijeniti i budućnost.

1) Churchill i Staljin

Svi smo čuli za Konferenciju u Jalti 1945. na kojoj su sudjelovali SAD, Sovjetski Savez i UK. Tu se, tri mjeseca prije kraja Drugog svjetskog rata dogovorila budućnost Europe. Dogovoreno je da će nakon što bude poražena nacistička Njemačka, njen teritorij biti podijeljen na sfere utjecaja. Kao i mnoge druge zemlje i dijelovi Europe. Međutim, malo se priča o paktu iz listopada 1944., kad su britanski premijer Churchill i sovjetski vladar Staljin tajdno potpisali pakt koji je prethodio Konferenciji u Jalti. Churchill je bio svjestan rastuće moći Staljina i komunizma u Europi. Zahvaljujući Crvenoj Armiji, Staljin je bio u stanju pokoriti veći dio Europe. Kako bi to spriječio, Churchill je morao potpisati sporazum sa Staljinom o “postocima” – isti oni koji su prihvaćeni u Jalti 1945. godine. Pakt su mnogi protumačili kao pakt s đavlom, kako sovjeti tako i liberalna Europa. Tako su postoci bili: 90:10 za Grčku u korist Zapada, 50:50 Jugoslavija, 20:10 Bugarska i Mađarska te 10:90 Rumunjska.

2) Tuđman i Izetbegović

Nakon što je započelo granatiranje Sarajeva u proljeće 1992. te nakon pada Bosanske Posavine u ljeto iste godine, Alija Izetbegović je shvatio da je vrag odnio šalu. Tako je u Zagrebu odlučio prihvatiti, nakon što je više puta odbijao, vojni savez s Republikom Hrvatskom. Franjo Tuđman i Alija Izetbegović potpisali su 21. srpnja 1992. Sporazum o prijateljstvu i suradnji RH i BiH. Sporazum je omogućavao vojno djelovanje hrvatskih snaga u pograničnim područjima, a što je pospješilo napadajne akcije Hrvatske vojske na Južnom bojištu. Također, dogovoreno je zajedničko zapovjedništvo HVO-a i Armije BiH. Međutim, već početkom kolovoza 1992. Izetbegović je prekinuo jednostrano taj sporazum potpisavši Uredbu sa zakonskom snagom o oružanim snagama RBiH u kojoj stoji da “Oružane snage Republike čini Armija Republike. Sastavni dio Armije čine postrojbe Hrvatskog vijeća obrane i drugi naoružani sastavi koji se stave pod jedinstvenu komandu Armije”. Dakle, bez da je pitao partnere, rahmetli Izetbegović odlučio je staviti HVO pod zapovjedništvo Armije, a on je bio njen vrhovni komandant. Bez obzira što je Izetbegović izigrao Hrvatsku, Tuđman je u Splitu potpisao s Izetbegovićem “Splitsku deklaraciju” 22. srpnja 1995. To je omogućilo oslobađanje većih dijelova BiH, zahvaljujući suradnji Armije s HVO-om i HV-om. Bihać nije postao nova Srebrenica.

Pakt koji može mijenjati budućnost

Jedan pakt visi u zraku. On je zasad neformalan, ali postoji te je uobličen kad je u pitanju Izborni zakon BiH. Sve bošnjačke stranke su tako, bile one tzv. građanske ili nacionalno-religijske, odlučno stale u borbu protiv izmjene Izbornog zakona BiH. Ili nastoje izigrati obvezujuću presudu Ustavnog suda BiH o neustavnom Izbornom zakonu.

Hoće li se ovaj pakt potpisati i službenoa? Ili će ostati samo jedna od mnogih mrlja na duši mnogima? Možda je samo politika u pitanju, a ne velikobošnjačko nacionalističko iskušenje? Sigurno je da ovaj pakt razara bh. društvo. A neki su uporno slijepi. Paktovi s đavlom su opasni, osobito ako upereni protiv nekoga, a ne za nekoga.

Na naslovnoj slici vidimo Emira Suljagića, velikog ljubitelja Kemala Ataturka, i Bakira Izetbegovića, velikog ljubitelja Erdogana. Podsjetimo, Ataturk je u ime turskog građanstva pobio na desetke tisuća svojih sunarodnjaka, a Erdogan pozatvarao na tisuće ljudi. Bilo bi zanimljivo vidjeti bi li Ataturk i Erdogan mogli skupa, u ime zaštite turske nacije i majorizacije neturaka. Možda da, možda ne.

Pustimo sad alternativnu povijest.

Za gore navedenu sliku nismo još dobili informaciju je li se radi o potpisanom ili usmenom paktu. Ili možda ništa od navedenog. Samo znamo da je prvi o drugom pogrdno govorio nešto poput da je odgajatelj ISIL mladeži i balijski predsjednik.

I znamo da na svom službenom twitter profilu stavlja kojekakve objave u kojima piše o svom vlastitom narodu tako kako piše. Malo je reć neprimjereno. Donosimo i primjer:

 

R.T | Poskok.info

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x