Published On: Pon, sij 14th, 2013

Najpametnije računalo ostalo bez memorije jer je počelo psovati

Watson nije mogao razlikovati psovke i uvrede od pristojnog govora.
IBM-ov superkompjuter “Watson”, koji je počeo da se koristi i kao računalo koje pomaže ljekarima prilikom dijagnosticiranja bolesti i pronalaženja idealnih tretmana, nedavno je ostalo bez jednog cijelog memorijskog modula, jer je počeo psovati u neprikladnim situacijama.
Kada su IBM-ovi inžinjeri učitavali Watsonu informacije – uz pomoć Wikipedije, i ostalih enciklopedija, ali i mnogih drugih izvora – u njegovu bazu podataka ubacili su i cio ‘Urban dictionary’, stranicu posvećenu modernom žargonu i kolokvijalnom govoru. Inžinjeri su se odlučili na ovakav potez da bi Watson bolje razumio ljudsko izražavanje, ipak velika većina zapisa na “Urban dictionary-u” su zapravo psovke i uvrede.
– Watson jednostavno nije mogao razlikovati pristojan govor i psovke, kojih je u “Urban dictionary-u” mnogo – rekao je jedan od tehničara.
Pokupio je neke loše navike is Wikipedije, au nekim testovima je čak koristio riječ ‘sranje’ kao odgovor na pitanja ispitivača, prenosi Daily mail.
IBM-ov znanstvenik zadužen za Watsona, Eric Brown, morao je razviti filter koji će spriječiti superkompjuter koristiti proste izraze u svakodnevnom govoru, a svi zapisi iz “Urban dictionaryja” morali su biti izbrisani iz Watson memorije.