Published On: Tue, Oct 20th, 2015

NAJNEIZVJESNIJA IZBORNA TRKA Stigli novi rezultati velike ankete, evo tko bi mogao odlučiti o konačnom pobjedniku

Između HDZ-ove Domoljubne koalicije i SDP-ove Hrvatska raste vodi se mrtva utrka. U prednosti je HDZ-ov politički blok, ali će novu vladu sastaviti ona opcija koja će biti uspješnija u postizbornom koaliranju.

Najjači izjednačeni

Takav zaključak proizlazi iz rezultata najnovijeg istraživanja agencije Promocija plus, provedenom od 15. do 18. listopada za RTL televiziju u VI. i VII. izbornoj jedinici telefonskom anketom na uzorku od tisuću ispitanika. Rezultati kažu da bi u VI. jedinici (obuhvaća Sisačko-moslavačku županiju te jugoistočni dio Zagreba i Zagrebačke županije) HDZ-ova koalicija osvojila šest mandata, SDP-ova također šest, a po jedan Most i stranka Milana Bandića. Moguće je, međutim, da HDZ dobije još jedan mandat, da SDP jedan izgubi, da Most dobije dva, da Bandić ipak ne osvoji mandat, ali da to uspije Živom zidu. U VII. izbornoj jedinici (obuhvaća dio Zagreba, Karlovačku županiju i Primorsko-goransku) HDZ-ova koalicija također dobiva šest mandata, SDP-ova također šest, a po jedan ide Mostu i Živom zidu. Moguće je, međutim, da Domoljubna koalicija dobije još jedan mandat, kao i da on ode Mostu, a na račun Živog zida koji može ostati bez zastupnika.

anketa VIanketa VI 2

Oporavak HDZ-a

Promocija plus do sada je provela istraživanje raspoloženja birača u osam od ukupno deset izbornih jedinica i došla do rezultata po kojem HDZ-ova koalicija ima četiri mandata više od SDP-ove. To znači da bi od 112 mandata HDZ-ovom bloku pripala 52, SDP-ovom 48, HDSSB bi osvojio tri, IDS-PGS također tri, koalicija Radimira Čačića Uspješna Hrvatska jedan mandat, Most tri mandata, a po jedan još stranka Milana Bandića i Živi zid. Usporede li se rezultati istraživanja s ishodom prošlih parlamentarnih izbora u VI. i VII. izbornoj jedinici potvrđuje se zaključak da se HDZ potpuno oporavio od poraza 2011. godine. Naime, na prošlim izborima Kukuriku koalicija je u VI. i VII. jedinici osvojila po 9 mandata (sada 6), a HDZ po 4 (sada 6), a po jedan mandat u obje jedinice su dobili Laburisti.

Na ovim izborima prva imena na izbornim listama koja bi trebala biti i udarne igle u finišu kampanje za HDZ će u VI. jedinici biti Dražen Bošnjaković i Gordan Jandroković. Na SDP-ovoj strani će im se sučeliti ministar financija Boris Lalovac. U VII. izbornoj jedinici HDZ-ov blok će zastupati Damir Jelić nasuprot kojega će biti ministrica Milanka Opačić.

Istraživanje Promocije plus u spomenute dvije izborne jedinice potvrđuje uglavnom sve trendove koji postoje kod birača i u drugim sredinama. To je da bi između šefa SDP-a Zorana Milanovića i šefa HDZ-a Tomislava Karamarka birači za premijera izabrali Milanovića, kao i da do 30 posto birača koji će glasati za Domoljubnu koaliciju ne bi željelo Karamarka za premijera. Gledaju li se rezultati istraživanja u VI. i VII. jedinici po županijama, potvrđuje se pravilo da veće sredine glasaju za lijevu koaliciju, a manjima za desnu  koaliciju i HDZ-u. Tako u spomenute dvije izborne jedinice SDP-ov blok pobjeđuje u gradu Zagrebu, ali gubi u županiji.

anketa VIIanketa VII 2

Mali za Milanovića

Rezultati potvrđuju i trend po kojem birači Mosta, Živog zida, koalicije Uspješna Hrvatska, pa i Živog zida ne žele Karamarka za premijera, nego bi izabrali Milanovića, što govori da se većina manjih stranaka koje mogu prijeći prag bori za iste birače kao i SDP.

Repriza 2007.?

Dosadašnji rezultati ankete koju provodi Promocija plus u svim izbornim jedinicama, najviše podsjećaju na izborne rezultate na parlamentarnim izborima 2007. godine. No, tada su SDP i HDZ samostalno izašli na izbore, a rezultati koje su ostvarili u osam istraženih izbornih jedinica (dakle bez dijaspore i bez I. i II. izborne jedinice) govore da su imali veću prednost nad SDP-om nego po sadašnjim istraživanjima, ali je na kraju pobjeda ipak bila tijesna. HDZ je, naime, u spomenutih osam izbornih jedinica osvojio 51 saborski mandat, a SDP 42 mandata. Sam je pred birače izašao i HNS koji je u ovih osam jedinica dobio šest mandata, a HSU jedan mandat. Kad bi se gledalo s pozicije današnjih koalicija, to bi značilo da je na izborima 2007. godine SDP-ov blok u osam jedinica dobio 49 saborskih mandata, a HDZ-ov 56. Naime, na izbore su sami izašli i sadašnji HDZ-ovi koalicijski partneri HSLS i HSS koji su osvojili pet mandata.

Kada su se zbrojili svi mandati na izborima 2007. godine, HDZ-u ih je pripalo 66, deset više nego SDP-u. S te pozicije tadašnji predsjednik HDZ-a Ivo Sanader bio je u prednosti i relativno brzo je sklopio postizborne koalicije. Podržali su ga HSS i HSLS te zastupnici nacionalnih manjina što je bilo dovoljno da sastavi vladu.

anketa SVE