Published On: Fri, Aug 2nd, 2013

Najlošiji parlamentarci u Europi otišli na ‘zaslužene’ kolektivne godišnje odmore!?

Parlament BiH usvojio je svega pet zakona, Skupština Crne Gore je na sedam održanih sjednica usvojila ukupno 20 zakona, Hrvatski sabor u 25 dana zasjedanja čak 60 zakona, dok je Narodna Skupština Republike Srbije u 29 dana zasjedanja usvojila ukupno 35 zakona.

U prvom tromjesečju 2013. godine u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine (PS BiH) usvojeno svega pet zakona, šest zakona je odbijeno, a tri zakona naprosto su povučena.

Kako izvještava novinar agencije Anadolija (AA), nema sumnje da je to bez konkurencije” crni rekord” na razini cijele Europe.

Gledajući iz kuta regiona, Skupština Crne Gore je na sedam održanih sjednica usvojila ukupno 20 zakona, Hrvatski sabor u 25 dana zasjedanja čak 60 zakona, dok je Narodna Skupština Republike Srbije u 29 dana zasjedanja usvojila ukupno 35 zakona …

Crna statistika

Nakon ovakve statistike, građani BiH postavljaju pitanje koliko su i da li su uopće poslanici i delegati u BiH zaslužili plaće koje primaju i odmore na kojima se trenutno nalaze, te od čega su se umorili?

Aktualni saziv PSBiH, po rezultatima je i dalje lošiji od prošlog i pretprošlog saziva u BiH, a nastavljen je trend poraznih rezultata u usporedbi sa zemljama okruženja i Europe.

BiH još uvijek nije kreirala, usaglasila, te usvojila ključni dokument na svom europskom putu – “Program integriranja BiH u EU”, dokument koji bi jasno definirao tko, kada i što konkretno radi na bh.. europskom putu, te tko preuzima odgovornost za svaki od segmenata europskog puta te zemlje.

Menadžer za odnose s javnošću Centra civilnih inicijativa (CCI) Majda Behrem-Stojanov kazala je za agenciju Anadolija da je Hrvatski sabor u 25 dana zasjedanja usvojio 60 zakona ili 12 puta više od PS BiH u prvom kvartalu. Za ono za što Hrvatskom saboru treba tri mjeseca, kaže ona, PS BiH trebaju tri godine!

” Za ono za što zastupnicima Hrvatskog sabora treba jedan četverogodišnji mandat, PSBiH treba skoro pola stoljeća “, pojasnila je Stojanov.

Od zastupnika u BiH brži su i zastupnici u Crnoj Gori koji su u prvom tromjesečju 2013. godine, na sedam održanih sjednica Skupštine Crne Gore usvojili četiri puta više od PSBiH u istom razdoblju.

Narodna Skupština Republike Srbije je, u istom razdoblju, u 29 dana zasjedanja, usvojila ukupno 35 zakona ili sedam puta više od PS BiH.

“Kad povučemo crtu dolazimo do konstatacije da ova zemlja, Bosna i Hercegovina, funkcionira ne zahvaljujući svom političkom establišmentu, nego upravo unatoč njemu. A za to je možda najdrastičniji dokaz politička situacija u Federaciji BiH, mada dokaza za ovu tvrdnju imamo, praktično, na svim razinama vlasti. Ali su najdrastičniji aktualni primjeri Grad Mostar, Državni parlament, te izvršna i zakonodavna vlast u Federaciji BiH “, istakla je Stojanov.

Ipak, prema njenim riječima, bh.. parlamentarci odlaze na godišnje odmore kao da su se u ovoj godini umorili od iznalaženja rješenja za izlazak iz političke, ekonomske krize.

Prema njenim riječima, situacija je posebno loša kada se radi o realizaciji zakona.

“Za pola tekuće godine Vlada FBiH utvrdila je svega 22 zakona, od kojih 6 temeljnih, a 16 izmjena i dopuna postojećih zakona. Kako rad na kreiranju zakona ima smisla jedino ukoliko oni budu i usvojeni u Parlamentu FBiH, važno je istaknuti da je od tih 22 zakona utvrđenih na Vladi FBiH u prvoj polovici 2013. u Parlamentu FbuH usvojen samo jedan!? Pri tome, i taj jedan, pod pritiskom MMF-a “, kazala je Stojanov.

Parlament je usvojio i sedam zakona koje je Vlada utvrdila i poslala u parlamentarnu proceduru još prošle godine, i koji u toj godini nisu realizirani, nego su se prelili kao obveza u 2013-u.

O kako lošem rezultatu se radi, govori podatak da se u parlamentarnoj proceduri, nakon prvog polugodišta 2013. g., čekajući na odluku oba ili jednog od parlamentarnih domova, nalazi još deset puta više zakona nego što ih je usvojeno u prvih šest mjeseci 2013.

Poslanici Narodne skupštine RS su na dvomjesečnom odmoru

Narodna skupština Republike Srpske proljetni dio rada okončala je 19. srpnja, a zastupnici će se svojim redovitim obvezama vratiti tek u drugoj polovici rujna.

Zanimljivo je da zastupnici nisu čak ni okončali 29. redovnu sjednicu parlamenta, pa će se o nizu bitnih informacija raspravljati tek u njenom nastavku.

Do zastupnika NSRS ovih dana se teško može doći, a od onih koji žive u Banja Luci tek rijetki nisu negdje otputovali.

Poslanik SDPBiH Slobodan Popović priznaje da Narodna skupština u prvom djelu rada nije ispunila planirane zadatke.

“Međutim, naša dinamika rada ovisi od Vlade RS koja predlaže zakone i druge akte. Iako je neumjesno porediti se s drugima, kada se vidi kako rade i Parlament BiH i Federalni parlament onda smo mi još i dobri “, kazao je Popović.

Poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini RS Branislav Borenović već se vratio s godišnjeg odmora. On pojašnjava da tempo rada parlamenta diktira Vlada RS.

“Možda je pauza u radu duga, ali zastupnici imaju i drugih obveza kojima se mogu baviti osim samog rada unutar skupštinskih zasjedanja”, dodao je Borenović.

Popović je dodao da je kolegij Narodne skupštine RS dinamiku rada ove godine prilagodio i mjesecu ramazanu, ali i drugim vjerskim praznicima koji padaju tijekom srpnja i kolovoza.

“I sada naravno odlaze na godišnje odmore, kao da su se u ovoj godini umorili od iznalaženja rješenja za izlazak iz političke, ekonomske krize, pa praznik dolazi po zasluzi”, istakla je Stojanov.

Anadolija