NAJKONTROVERZNIJI LIK NEPOTREBNOG RATA: Prigožin optužio rusku postrojbu za napad na njegove ljude

Vođa ruske paravojne skupine Wagner rekao je u ponedjeljak da je zarobio ruskog časnika čija je postrojba napala njegove ljude, što je još jedan dokaz o napetosti koja vlada između te naoružane skupne i ruskih regularnih postrojba.

“Dana 17. svibnja ljudi (ruskog) ministarstva obrane primijećeni su dok su minirali ceste iza položaja Wagnerovih postrojba”, napisao je Evgenij Prigožin, kako prenosi njegova medijska služba, u izvješću poslanom tom ministarstvu.

“Wagnerovi borci koji su pristupili razminiranju, našli su se pod paljbom s položaja ministarstva obrane”, navodi isti izvor., prenosi Hina.

“Vodi se istraga i neke se informacije ne mogu objaviti, ali ovdje prilažem prvo izvješće i video dokaze onoga što se dolje doista dogodilo”, rekao je Prigožin, koji je u otvorenom sukobu sa zapovjedništvom ruske regularne vojske, u audio poruci uz tekst.

Vođa Wagnera je objavio i video snimku saslušanja zarobljenog ruskog časnika koji se predstavio kao “zapovjednik 72. motorizirane brigade, potpukovnik Roman Vinjevitenov”.

Na toj snimci časnik priznaje da je “napao” Wagner, dodajući da je “bio pod utjecajem alkohola i da je djelovao iz osobnog animoziteta”.

U subotu je Prigožin optužio glavni stožer ruske vojske, koji redovito proziva, da “prepušta” teritorij u Belgorodskoj oblasti, na granici s Ukrajinom, koja je ovih dana žestoko napadana s kopna i iz zraka.

Dan ranije, Evgenij Prigožin je izjavio da se “99 posto” njegovih snage povuklo iz Bahmuta, na istoku Ukrajine i da je prepustio položaje regularnoj vojsci, pošto je 20. svibnja rekao da je preuzeo punu kontrolu nad gradom.