Published On: Uto, stu 26th, 2019

NAJJAČI 6,4 PO RICHTERU Razorni potresi tresu Albaniju; ima mrtvih i zarobljenih u ruševinama. Podrhtavalo je i u Hrvatskoj, Crnoj Gori, BiH…

Snažan potres magnitude 6,4 po Richteru koji je u utorak rano ujutro pogodio Albaniju oštetio je kuće, a stanovnici u Tirani pobjegli su na ulice, neki s bebama u rukama. Zemlja se nastavila tresti u nekoliko navrata i tijekom jutra.

Epicentar potresa bio je između Drača i prijestolnice Tirane, na deset kilometara dubine.

Video snimke stavljene na društvene mreže pokazuju srušenu zgradu u Draču, mjestu 40 kilometara udaljenom od Tirane na jadranskoj obali. Kako javlja Reuters, jedna je osoba poginula u gradu Kurbin, uslijed panike i skakanja sa zgrada, rekao je glasnogovornik ministarstva obrane. Tijekom jutra još je nekoliko potresa zatreslo zemlju, sveukupno se govori o brojci od 15 potresa u posljednjih osam sati.

AP javlja o četvero poginulih, od kojih je jedna osoba koja je skočila sa zgrade. 150 je ozlijeđeno, dok spasilačke službe izvlače one zarobljene u ruševinama.

 

Druga snimka prikazuje zgrade s velikim napuklinama i srušenim fasadama.

Glasnogovornik albanske vlade rekao je za Reuters da je najveća šteta na zgradama u Draču a da je nekoliko ljudi primljeno u bolnicu u Tirani.

Upitan ima li žrtava, glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova rekao je: ‘Rečeno mi je da nema nijedna’.

Potres se osjetio u Hrvatskoj, u cijeloj Crnoj Gori, kao i u Makedoniji, BiH i Italiji.

‘Noćas 26. studenog 2019. godine u 3,54 sati na seizmografima Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježen je razoran potres s epicentrom kod Drača u Albaniji. Magnituda potresa iznosila je 6,3 prema Richteru, a intenzitet u epicentru bio je IX stupnja. Prema dojavi građana potres se osjetio u širem dubrovačkom području’, stoji u priopćenju hrvatske Seizmološke službe.

 

Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore objavio je da je potres mogao izazvati veliku materijalnu štetu na području epicentra.

 

‘Na osnovu teorijskog modela makroseizmičkog polja ove regije, magnitude potresa i dubine hipocentra, ovaj potres mogao je izazvati velike materijalne štete u epicentralnom području’, priopćeno je iz Zavoda.

Potres se najjače osjetio u Podgorici i Ulcinju. Ta dva crnogorska grada od epicentra potresa udaljena su 120 odnosno 70 kilometara. Za sada nema izvješća o eventualnoj materijalnoj šteti ili ozlijeđenim osobama u Crnoj Gori.

Na društvenim mrežama dijele se informacije po kojima se potres osjetio i u BiH i Makedoniji.

Talijanska agencija ANSA objavila je da se potres osjetio u talijanskim regijama Puglia i Basilicata na jugu zemlje.

Radi se o drugom potresu u nešto više od dva mjeseca koji je pogodio Albaniju.

Potres magnitude 5,6 pogodio je tu zemlju 21. rujna, a ministarstvo obrane tada je reklo da se radi o najjačem potresu u Albaniji u posljednjih 30 godina, prenosi tportal.hr

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare