Published On: Sun, Jul 9th, 2017

NAJEDNOM MU NE PAŠE: Čovjek koji je predvodio preglasavanje vlastitog naroda “ustaje protiv majorizacije”


Zubak, bi, da je ustavni patriot, trebao podnijeti kaznenu prijavu protiv samog sebe. Osim što je bio formalni zapovjednik haaškoj šestorci, koju njegovi partneri u Sarajevu zovu UZP-u, tata UZP-a sudjelovao je kao pokajnik 2002-e u projektu Alijanse, protuustavnog projekta majorizacije hrvatskog naroda u BIH. Podržao je i kriptoustašku Platformu. A Komšić mu dugo nije smeta. Zubak je kameleon hrvatske politike, predvovnih tehnomenadžerske skupine Hrvata koja je najskuplje koštala ovaj narod u BIH. Bez obzira na to on se i danas predstavlja kao “spasitelj” ovog naroda. Njegov je i bečki sporazum nakon Washingtona, u kojem je inzistirao da kantoni u FBIH budu mješoviti. Iako načelno u tome nema ništa loše, pokazalo se u praksi da su upravo najveći problemi generiranja nacionalizama između Bošnjaka i Hrvata upravo u tim kantonima, dok su tzv “čisti” kantoni postali mjesta boljeg suživota, ma koliko to čudno zvučalo. Zubak je , pored svega toga, sudjelovao u projektu Patricka Moona, kada je taj čika zabranio slobodu govora u FBIH, točnije ograničio je javnu raspravu o reformi FBIH na način da se moglo predložiti sve, osim onog što Hrvati u BIH žele. Bez obzira što je uvreda za zemlju da strani ambasador predvodi ustavne promjene, i pri tome ograničava političke i građanske slobode, ovaj čika, najnormalnije je sjedio kraj njega. Zubakov salto mortale, inače počinje u isto vrijeme kada i Mesićev. Ozbilljni analitičari se slažu, da su i jedan, i drugi odavno ucijenjeni Haaškim sudom.

Predsjednik Glavnog odbora minorne Hrvatske stranke, Krešimir Zubak je u intervjuu za Dnevni list izjavio kako je HS spremna podržati kandidaturu Diane Zelenike, zastupnice HDZ 1990 u Zastupničkom domu Parlamenta BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. On smatra  kako je Zelenika ” osoba s integritetom, jasnim stajalištima spram domovine BiH,  spram hrvatskoga naroda, sa socijalnom osjetljivošću i hrabrošću da se jasno  suprotstavi Čovićevom pantokratorstvu”.

Zubak je, istovremeno upozorio kako sarajevske, tzv “građanske stranke” spremaju ponovnu majorizaciju Hrvata u izboru hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

– Iz javnih istupa pojedinaca iz kruga političkih stranaka koje sebe nazivaju građanskim i iz emisija, tekstova i intervjua koji su u posljednje vrijeme objavljuju njima skloni mediji, razvidno je kako je počela potraga za osobom koju bi oni “pogurali” na slijedećim općim izborima kao kandidata za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, odnosno kao protukandidata Čoviću. Pojednostavljeno: započela je potraga za novim Željkom Komšićem. Ne dovodeći u pitanje pravo svim političkim subjektima, pa i takozvanim građanskim strankama i koalicijama da nominiraju, ili “guraju” kandidate za bilo koje izborne funkcije, pa i hrvatskog člana Predsjedništva BiH, posljednji istupi i natpisi nagovještavaju staru praksu tih političkih subjekata koja zorno dokazuje njihov kripto karakter, izjavo je Zubak za Dnevni list.

Zubak podsjeća kako te stranke na svim dosadašnjim izborima nikada nisu “isturile” kao kandidata za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda osobu takvog javnog ugleda koja bi mogla ozbiljno konkurirati kandidatima predloženih od strane bošnjačkih nacionalnih stranaka.

-Ali, kao u onoj čuvenoj – dok se Vlasi ne dosjete – redovito su pronalazili, nominirali ili “gurali” kredibilnog kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva, i u tome dva puta uspjeli i, kako izgleda, nadaju se i trećem, kaže Zubak.

On misli kako tim strankama ne bi trebalo manjkati znanja da suvremena građanska društva pripadnost naciji smatraju sastavnim dijelom osobnog građanskog identiteta i da kolektivnim identitetima pripada pravo posebnog a ne nametnutog predstavljanja u državnim tijelima i institucijama.

-Ako to znaju a posežu za ranijom praksom onda to njihovo javno zagovaranje građanstva zapravo je prikriveno nastojanje za nametanjem  podaništva malobrojnijem kolektivitetu, ističe.

Drugo, dodaje, onda su već i za njih odluke Europskog suda za ljudska prava samo mrtvo slovo na papiru.

-Vjerodostojnost političkog opredjeljenja i snaga političke ideje dokazuje se unutar najmnogobrojnijeg glasačkog tijela, pa bi zanimljivo bilo vidjeti, hoće li uopće i tko će biti kandidat tih stranaka za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. Hoće li, dakle, ideju “građanstva” provjeravati kod najbrojnijeg, ili nametati malobrojnijem glasačkom tijelu. S druge strane sasvim sam siguran da vječni Čović može imati uvjerljivog protukandidata iz reda oporbenih stranaka koje su okrenute prema hrvatskom glasačkom tijelu u BiH, naravno ako Parlament BiH ne usvoji prijedlog izmjena Izbornog zakona koji je podnio HDZ BiH, a koji je, tvrdi Zubak diskriminirajući za Hrvate koji žive u onim dijelovima BiH u kojima su, unatoč svojoj konstitutivnosti ,manjinski narod“../HMS/