Published On: Pon, stu 27th, 2017
#3rd |

Najbolji poslovni potez: Investicija vrijedna 1,6 milijardi eura u Livnu

Ugovor o partnerstvu IMRES smart greenergy d.o.o. iz Livna i Enprode iz Istambula (Turska) o partnerstvu za ulaganje milijardu i 600 milijuna euro rangiran je na prvo mjesto među najboljim poslovnim potezima u BiH i regiji tokom listopada/oktobra ove godine prema rangiranju koje svakog mjeseca rade analitičari portala Indikator.ba.

Investicija se odnosi na izgradnju vjetroelektrane Široka draga i reverzibilne hidroelektrane na području Kamešnice na čemu će biti angažirano  3.000 radnika. Vjetroelektrana će imati instaliranu snagu od 51 megavata a hidroelektrana 1120 megavata.

Ovo partnerstvo najozbiljnije konkurira i za najbolji poslovni potez u 2017. godini o čemu će redakcija bh. biznis portala Indikator.ba koncem prosinca/decembra odlučivati zajedno sa konzultantskim timom ovog projekta na čijem čelu je ugledni hrvatski ekonomista prof. dr. Ljubo Jurčić.

Ozbiljni konkurenti za najbolji poslovni potez u BiH tokom listopada/oktobra bili su inicijativa šeik Mohammed bin Saqr Al Qasimi za osnivanje vijeća arapskih investitora u BiH i odluka Mikrokreditne organizacije Partner da kupovinom njenog namještaja zaposli kapacitete odavno posrnule drvne industrije Konjuh d.d. Živinice.

Najboljim poslovnim potezom u Europi u listopadu/oktobru proglašen je sporazum njemačkog kemijskog i farmaceutskog diva Bayern o prodaji svog agrokemijskog poslovanja rivalskoj kompaniji BASF kako bi sebi olakšao put za planirano preuzimanje američkog proizvođača sjemena i pesticida Monsanto. Sporazum je vrijedan 5,9 milijardi euro.

Za sada nepoznati kineski investitor ušao je u pregovore o kupovini manjinskog udjela u Saudi Aramcu koji uskoro planira javnu ponudu dionica, najveću u povijesti. Aramcov izlazak na burzu jedan je od ključnih dijelova programa princa Muhameda nazvanog Vizija 2030., kojem je cilj smanjivanje ovisnosti Saudijske Arabije o prihodima od nafte i naftne industrije. Prihodi iz ponude dionica investirat će se u druge grane privrede , poput visoke tehnologije i turizma. Prema sadašnjim informacijama, na prodaju investitorima trebalo bi biti ponuđeno pet posto vlasništva u Saudi Aramcu, a sama javna ponuda trebala bi se provesti u drugom dijelu 2018. godine. Prema dosad dostupnim izjavama, vrijednost Aramca procjenjuje na čak dva bilijuna (dvije tisuće milijardi) dolara.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x