Published On: Pet, kol 7th, 2015

Najbolje knjige 2015. godine

Ugledni magazin Times je izabrao najbolje knjige 2015. godine do sada. Većina, a vjerovatno nijedna od ovih knjiga, još uvijek nisu prevedene na naše govorno područje. Međutim, s obzirom na uspjeh i kritiku, ove knjige bi mogli očekivati vrlo brzo i na našem tržištu.
Sve više je prisutan trend čitanja na engleskom jeziku. Takvi čitaoci već mogu da pronađu ove knjige u našim knjižarama ili da ih eventualno naruče putem interneta. Ipak, većina čitalaca i dalje čeka prevode i domaća izdanja. Nažalost, sudeći po dosadašnjem iskustvu, postoji realna šansa da značajan broj ovih djela uopšte neće biti preveden.
Mi smo koristili doslovne prevode naslova, zbog čega su moguće razlike od izdanja koja budu prevedena. Kada budete tražili ove knjige, preporučujemo da obratite pažnju na navedene originalne naslove.
Primjetit ćete zastupljenost žanrova drame, fantazije, naučne fantastike i biografija, ali i odsustvo ljubavnih romana, kojima, uprkos popularnosti kod publike, kritika i nije često naklonjena. Pogledajte kojih je 10 najboljih knjiga 2015. godine objavljeno do sada:

#1 Bog u ruševinama (A God in Ruins), Kate Atkinson

U centru priče su četiri generacije familije Todd tokom 20 vijeka. Priča prati život Teddy Todda koji je bio pjesnik, vojni pilot i heroj u Drugom svjetskom ratu, muž, otac i djed. Nakon svega što je prošao, najveći izazov mu predstavlja život u budućnosti kakvu nije očekivao. Autoricu Kate Atkinson prati reputacija jedne od najboljih pisaca našeg vremena. Provjerite zašto.

#2 Sedam rasa (Seveneves), Neal Stephenson

Nakon što katastorofa uništi planetu, čitav svijet se ujedinjuje i šalje koaliciju u svemir kako bi osigurali opstanak vrste. Pet hiljada godina kasnije, sedam ljudskih rasa pokušavaju da se vrate na promjenjenu zemlju. Šta bi se moglo desiti ako se desi smak svijeta? Genijalna autorova vizija uključuje aspekte nauke, filozofije, tehnologije i psihologije.

#3 Ja uzimam tebe (I Take You), Eliza Kennedy

Liza je promiskuitetni advokat u New Yorku. Iako je u pripremama za vjenčanje za svog vjerenika Willa, zgodnog i briljantnog arhitektu, Liza ima poteškoća da prihvati i praktikuje monogamiju. Ona je impulsivna djevojka sklona opijanju, koja je sigurna da joj je lijepo sa Willom, ali nije baš sigurna da li ga stvarno voli.

#4 Upasti u nevolju (Get in Trouble), Kelly Lin

Svaka od ovih devet priča, smještene su u naizgled normalno okruženje poput hotela ili rođendanskih zabava. Međutim, postepeno se uvode mračni i natprirodni momenti. Dakle, u pitanju je zbirka kratkih priča, jedinstvena po mnogo čemu, a ovaj bestseller, pisac Neil Gaiman je nazvao nacionalnim blagom.

#5 Pucanj upozorenja (Trigger Warning), Neil Gaiman

Još jedna zbirka priča, ovog puta od višetruko nagrađivanog autora Neila Gaimana. Priče imaju naučno fanatastične, horor i avanturističke, kao i elemente fantazije. Sve to je provučeno kroz, manje više, uobičajeni svakodnevni život. Žanrovski, ili po nekom drugom kriterijumu, Neila Gaimana je teško odrediti, a zaista vam nikakav opis vam neće moći približiti doživljaj čitanja ovog umjetnika.

#6 J kao Jastreb (H is for Hawk), Helen Macdonald

Helen Macdonald je iskusni sokolar koja je bila shrvana očevom iznenadnom smrću. Iako, nikada ranije nije iskusila treniranje jastreba, ona se, u svojoj tuzi zbog očeve smrti, upušta u taj izazov. Ovo su njeni memoari koji istražuju duboke veze koje ona stvara sa pticom predatorom.

#7 Priča o Alisi (The Story of Alice), Robert Douglas-Fairhurst

Ovo je priča o čudnom i kontroverznom odnosu matematičara Charles Dodgsona, poznatijeg kao Lewis Carroll, i djevojke Alice Liddel, po kojoj je i nastala Alisa u zemlji čuda. Knjiga također istražuje kako je i zašto Alisa u zemlji čuda, ostvarila tako snažan kulturološki uticaj.

#8 Braća: Put američke tragedije (The Brothers: The Road to an American Tragedy), Masha Gessen

Rusko-američkka novinarka Masha Gessen’s pruža duboko i strastveno istraživanje koje prati braću Tsarnaev. U pitanju je poznati slučaj na bostonskom maratonu iz 2013.godine, kada su zbog dvije kućno napravljene bombe ubili troje a ranili preko 250 ljudi. Autorica pokušava otkriti gdje se izgubio američki san za ove imigrante.

#9 Zamotani sat (The Folded Clock), Heidi Julavits

Inspirisana dnevnicima iz djetinstva, autorica bilježi svoj svakodnevni život koji se sadrži od malih detalja i velikih ideja. Autorica je žena i majka u četrdesetim godinama života. Njen dnevnik uključuje teme kao što su mladost i starenje, lojalnost i izdaja, prijateljstvo i romansa, brak i porodica, umjetnost i ambicija, i još mnogo toga.

# 10 Kako se muzika oslobodila (How Music Got Free), Stephen Witt

Novinar Witt piše na lucidan i zanimljiv način o rastu piraterije digitalne muzike, počevši od priče radnika u Sjevernoj Karolini, koji je za osam godina procurio preko 2000 albuma. Autor govori o opsesiji, muzici, kriminalu i novcu. On prati trag od njemačkih audio inženjera koji su razvili mp3 pa sve do pomenute piratske fabrike u SAD.
Zašto su baš ove knjige izabrane da budu na listi uglednog magazina, izuzev komercijalnih razloga, teško je odgonetnuti. Pretpostavka je da se to radi na standardni način, odnosno da se formira komisija koju čine relevantni stručnjaci. Moguće je da se takav izbor dalje ponderiše sa ocjenama kritike, mada su rijetki slučajevi tako revnosnog pristupa kod formiranja ovakvih lista.
Kako god da se taj proces odvija, na osnovu prethodnog iskustva bi trebali imati povjerenje u preporuke Timesa, a sudeći po autorima na listi i recenzijama čitalaca, i ovaj put su u pitanju fenomenalna djela.
 

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare