Najbolje da se Đukanovićeva posjeta BiH odgodi: Zašto smatram da je njegov dolazak štetan po vitalni interes RS-a?

Dodik je naveo da je protiv posjete Đukanovića BiH u ovom trenutku, te da kao legitimni predstavnik RS-a ima pravo da traži zaštitu nacionalnog interesa

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je večeras u Narodnoj skupštini RS da bi i za BiH i za crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića bilo najbolje da se odgodi njegova zvanična posjeta BiH, zbog dešavanja u vezi sa Srpskom pravoslavnom crkvom u toj državi.

Obrazlažući zašto smatra da je ta posjeta štetna po vitalni interes RS, zbog čega je zatražio i izjašnjavanje entitetskih parlamentaraca, Dodik je naveo da je bio protiv posjete Đukanovića BiH u ovom trenutku, te da kao legitimni predstavnik RS-a ima pravo da traži zaštitu nacionalnog interesa.

Tvrdi da je sporni Zakon o slobodi vjeroispovijesti, koji je usvojila Skupština Crne Gore, “usmjeren protiv Srpske pravoslavne crkve”.

Dodik je dodao i da mehanizam vitalnog interesa predstavlja jedno od najvažnijih ustavnih rješenja u zaštiti interesa RS, koje je dato Narodnoj skupštini RS.

Govoreći o sporazumu s Frontexom, koji je također odbio na sjednici Predsjedništva BiH, Dodik je rekao da je taj sporazum „štetan za BiH, ali i za RS, jer isključuje MUP iz bilo kakvih aktivnosti”.

Kazao je da RS ne odbija razgovore, ali ne može da prihvati da MUP ne bude uključen.

Opozicija u Narodnoj skupštini RS ne podržava Dodika u ovim stavovima.

Dodik traži da se entitetski parlamentarci izjasne da li je najavljenim dolaskom predsjednika Crne Gore Mile Đukanovića u BiH, te raspoređivanjem stranih pripadnika na bh. granici, ugrožen vitalni interes RS.

(FENA/ad)