Published On: Uto, stu 29th, 2016

Najbolja šibenska plivačica svjedočila drami: 'Zabarikadirala sam se u sobi…'

Najmanje devet osoba je ranjeno, među kojima jedna kritično, u pucnjavi koja se u ponedjeljak dogodila na sveučilištu Ohio State u američkom gradu Columbusu, dok je osumnjičeni napadač ubijen, potvrdili su policijski izvori, a prenijeli američki i svjetski mediji.
Prema najnovijim podacima, napadač je identificiran kao 18-godišnji Abdul Razak Ali Artan, Somalijac koji u Americi ima status izbjeglice. On se prvo automobilom zaletio u skupinu pješaka, a zatim je na njih nasrnuo satarom. Sat i pol nakon incidenta policajci su ga usmrtili u jednoj garaži u sklopu kampusa, inače jednog od najvećih u SAD-u.
Njegovi motivi zasad nisu poznati, a u policiji navode da istražuju je li riječ o terorističkom činu.

Ali Artan je Somaliju napustio 2007. godine te je neko vrijeme s obitelji živio u Pakistanu, odakle je prije dvije godine doselio u Ameriku.
Čim su stigla prva izvješća o nemilom događaju, uprava sveučilišta svim studentima i zaposlenicima poslala je hitnu obavijest da se ili sakriju ili bježe, a ukoliko se nađu u blizini napadača, da ga pokušaju onesposobiti.
Među gotovo 60.000 studenata u Ohiju je i Šibenčanka Lucija Jurković Periša, perspektivna mlada plivačica, koja je ondje na studij došla ove akademske godine.
Lucija je, srećom, dobro, ali poprilično potresena, a njezin trener iz Plivačkog kluba Šibenik Marijan Tepić za Šibenski portal je prepričao njezin doživljaj incidenta.
– Čuli smo se i jako je bila preplašena. Sve se dogodilo vrlo blizu mjesta gdje stanuje u kampusu, nekih 500-tinjak metara od njezinog stana. Upravo su se vratili s ručka i spremali za predavanje kad je počela pucnjava – priča Tepić.
Nakon što je počeo napad, nastavlja, Lucija se s nekoliko prijateljica zabarikadarala u jednu sobu.
– Zatvorile su se i naslagale stolice i ostali namještaj na vrata i čekale. Na američkim sveučilištima imaju sistem uzbunjivanja za ovakve slučajeve, pa su, kad je počeo napad, studenti su dobili poruke na svojim mobitelima da se sklone na sigurno i ne izlaze vani dok policija ne kaže da je sigurno – pojasnio je Tepić.
A nakon što je kriza završila, otišla je na trening.
– Što će, mora trenirati – zaključio je Tepić.

Tagovi

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>