Published On: Thu, May 30th, 2013

Najbogatiji ljudi u Srbiji

Beograd – Najbogatiji čovjek na Balkanu je, prema “Forbesovoj” listi, hrvatski biznismen Ivica Todorić, čiji se imetak procjenjuje na više od pola milijarde eura, prenosi “Blic”.
Ni privrednici iz Srbije ne zaostaju, pa su se na listi najbogatijih u regiji našli i vlasnik “MK grupe” Miodrag Kostić, “EFT grupe” Vuk Hamović, te Miroslav Bogićević, vlasnik “Farmakoma MB”, Zoran Mitrović i Milija Babović, vlasnici ” Viktorija grupe “.
Drugu poziciju na “Forbesovoj” listi zauzima slovenski milijunaš Sandi Češko, vlasnik “Studija Moderna Slovenija”, s procjenjenim imetkom od 410,6 milijuna eura.
Visokorangirani je i Bogićević, koji je 2011. završio s prihodom od 421,9 milijuna eura, vlasnici “Viktorija grupe” su te godine zabilježili poslovnu dobit od 25,8 milijuna eura, dok je Kostić prihodovao oko 234 milijuna.
Bogatstvo srpskih biznismena Vuka Hamovića “Forbes” nije mogao procjeni, pa je rangiran na temelju prometa njegove “EFT grupe” koji je u 2011. iznosio 2,17 milijardi eura.
Kako piše taj list, Hamović je “još jedna neusporediva kategorija za računanje, ali ga većina analitičara smatra globalno najuspješnijim Srbinom”.
Miodrag Kostić kaže za “Blic” da mu je čast što se našao “u ovako dobrom društvu uspješnih, koji kroz predanost poslu i odgovornost doprinose razvoju svoje zemlje i regije”.
– Kroz trideset godina rada naučio sam da uspjeh ne prozilazi iz želje, već je isključivi proizvod rada.Uspjeh se ne mjeri samo ciframa, već ugledom i poštovanjem koje se kroz posao stječe.
Da biste bili lider, treba dobro da upoznate druge natjecatelje, ali i svoj tim kako bi napravili kvalitetan proizvod – kaže Kostić za “Blic”.
On također dodaje da, tko želi biti u vrhu najboljih, “mora se brzo prilagođava aktualnim trendovima kako ga konkurencija ne bi nadmašila”.
Sandi Češko, prvi čovjek Slovenije po stečenom bogatstvu, predstavlja se kao skroman milijunaš koji nema jahtu, a nema čak ni sekretaricu.
I na pitanja “Blica” je odgovorio osobno i bez posrednika.
– Nisam znao da sam na listi, sad čujem od vas – kaže skromno slovenski biznismen.
Počeo je s kompjuterskom tvrtkom kasnih 80-ih, a softver je prodavao i Japancima.
– Još tada me je kolega iz Srbije Branimir Brkljaš nagovorio da uđem u prodaju “kosmodiska”. U početku, to mi je bila sporedna djelatnost, a onda je poduzeće preraslo u najveću tvrtku za direktni marketing koja plasira proizvode od Japana do Amerike – kaže Češko.
Njegova tvrtka proizvodi, na primjer, i “dormeo” madrac, a zapošljava više od 6.000 ljudi.
Kako piše “Forbes”, ne može se pouzdano znati tko je najbogatiji u Srbiji, jer “većina poduzetnika ima skrivene račune u inozemstvu”.
– Listu pravimo tako što nam pomažu dopisnici u svakoj zemlji, pa zajedno složimo klub od deset regionalnih privrednika koji su približno poredani po bogatstvu. Teško je region uskladiti jer se, na primjer, Hrvatska radi na temelju podataka s burze, kao i Makedonija i Slovenija, au Srbiji se uspoređuje odnos prihoda i dobiti – kaže za “Blic” Viktor Vresnik, glavni urednik hrvatskog “Forbesa”.

Miroslav Mišković ispao s popisa

Viktor Vresnik objašnjava da hrvatski “Forbes” ovakve liste radi jednom u godinu dana, a ovo je četvrta po redu popis bogataša.
– Promjene su u vrhu vrlo male. Na primjer, ove godine nema Miroslava Miškovića koji je ranije bio na visokoj poziciji. Sada, čak kada bi se vratio u privredu, to više neće biti u istom obliku – objašnjava Vresnik.