Published On: Čet, stu 27th, 2014

Najbogatiji Amerikanci masovno kupuju šume

Nova ulagačka prilika za jedan posto najbogatijih Amerikanaca kupnja je šuma. Biznis sa sječom stabala nudi malen ali kontinuiran dotok novca, dok posjedovanje parcele garantira prijenos bogatstva na iduću generaciju
U kriznim vremenima, kada se prije visokog prinosa traži sigurnost, profitiraju trgovci robama dok vrijednosni papiri padaju u drugi plan. Ako na burzi vlada panika, posao privatnih bankara koji upravljaju imovinom najbogatijih cvate. 
Odjel za posebne vrste roba u Bank of Americi (BoA) čiji klijenti redovito spadaju u skupinu jedan posto najbogatijih Amerikanaca, sve češće za svoje klijente traže, kupuju i upravljaju golemim parcelama šume.

Bogati Amerikanci počeli su kupovati šume početkom financijske krize. Nakon što su im se dionički portfelji u 2007. i 2008. godini počeli topiti ili su se u ekstremnim slučajevima potpuno istopili, drvo je postala zanimljiva investicija.
Šuma je postala atraktivna, pojašnjavaju iz BoA-e za CNN Money, jer je transparentna i opipljiva – potpuni kontrast u odnosu na vrijednosne papire.
Dok s dionicama klijenti nemaju nikakvog doticaja, kad su u pitanju šume, gotovi svi klijenti dolaze ih obići te ih nerijetko obogate pokojom kućom za odmor, ribnjakom ili lovačkom kućom.
U SAD-u, za razliku od Hrvatske, posjedovanje komada šume nije jeftino. U BoA-a ne razmatraju kupnje šume u vrijednosti manjoj od pet milijuna dolara.
Novi vlasnici šume praktički odmah mogu početi s prodajom stabala. Pritom im fond menadžeri sklapaju poslove sa šumarskim kompanijama koje sijeku starija stabla.
“Klijenti mogu i sami dogovoriti posao s lokalnim šumarima ili mogu sve prepustiti nama”, kažu u BoA.
Zarada od prodaje stabala blisko korelira sa zaradama na tržištu nekretnina te je još daleko od pretkriznih razdoblja. Nezavisni stručnjaci preporučuju kupnju parcela u blizini pilana i tvornica papira radi pouzdanog dotoka gotovine.
Iako neki analitičari vjeruju da su šume već sad preskupe, druga struja tvrdi da je u ovom slučaju radi o konzervativnom ulaganju čiji je cilj transfer bogatstva na iduću generaciju.
banka.hr/CNNmoney Objavljeno 09.30, 26.11.2014.