NAJAVA Galerija Aluminij ugošćuje veliku samostalnu izložbu ak. slikara Ivice Vlašića

Velika samostalna izložba livanjskoga akademskog slikara, magičnoga realiste Ivice Vlašića bit će otvorena u Galeriji Aluminij, u četvrtak, 17. svibnja, s početkom u 19 sati. Ovaj istinski likovni užitak Mostaru zajednički daruju Matica hrvatska Mostar i Galerija Aluminij, a izložba je dijelom programa 20. Mostarskog proljeća – Dana MH Mostar i bit će otvorena pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti BiH.

– U obadva naša izložbena salona izložit ćemo osamdesetak djela ovoga uglednog hiperrealističkog slikara, prepoznatljiva stila u ovjekovječivanju prekrasnih livanjskih krajolika i plemenitih konja koji nas ostavljaju u osobitomu raspoloženju nakon susreta s Ivicinim platnima. Riječ je o presjeku četiri desetljeća dugoga stvaranja, točnije od slikareva izlaska s Akademije, 1976. godine, do danas, a dominiraju ulja na platnu, s ponešto pastela, akvarela, grafika i 20-tak živopisnih crteža. Praznik za oči ljubitelja izvrsne likovnosti – komentira direktor Aluminijevih korporativnih komunikacija Darko Juka.

Ističući kako je takova čujnost slike brana maniri, komociji u pristupu, gledanje retrovizorom u ranije dosegnuto, hrvatski povjesničar umjetnosti i likovni kritičar Stanko Špoljarić, u svojemu osvrtu na Vlašićevo stvaranje, upozorava kako slikar poštuje konkretnu veličajnost prirode i na toj potki marnošću realistične opisnosti osmišljava svoj koncept slike, oblikujući scenu svojom varijantom hiperrealizma te, pomalo paradoksalno, minucioznošću slikarskoga čina, nadilazi činjenično, približavajući se ugođaju metafizičkoga.

Autor prigodnoga kataloškog osvrta, novinar i likovni kritičar Igor Brešan, poziva nas načas zastati i biti ljudima dostojnima ljepote!

– Vlašić je likovni Šimun Cirenac, spreman na svojevrsnu žrtvu, pa i podsmjehe onih koji u društvenoj Golgoti ničega nisu svjesni. O njegovu produhovljenomu realizmu mudroslovit će ponajbolje fra Vendelin Karačić, ustvrdivši za Vlašićeve pejzaže kako potiču promatrača na suživljen odnos pun poštovanja prema svijetu koji je vjerodostojno sadržajan. Vlašićev savjet konzumiranja lijepoga valja uslišiti, ta u pitanju je eliksir za sretniji, zdraviji i dugovječniji život… Krepkost da se napokon zapitamo u što smo to uvučeni, politikanstvom, korupcijom, profitom i uprljanim medijima. Valja naprosto okrenuti list i od danas, ako smo se već toliko dugo zavaravali, prodisati punim plućima. Priroda na njegovim platnima slavi, vegetacija buja, a konji glorificiraju nesputanost. Bile bi to zapravo temeljne poruke slikara: budite krepki, vitalni i slobodni, potvrda kako se uistinu radi o svojeglavom i dobrodošlom otklonu od turističkih razglednica. Budite svoji, pa makar i bili omamljeni u toj samoći, samoći koja liječi – nadahnuto je zapisao Brešan.

Ivica je Vlašić rođen u Varešu, 1954. godine, a od 1960. živi u Livnu. Sarajevsku ALU završio je 1976. kada odlazi na studijsko putovanje u Pariz, da bi 1981. u Varšavi specijalizirao slikarstvo kao stipendist poljske vlade (Akademia Sztuk Pięknych, Wydzial Malarstwa). Uvršten je u Enciklopediju hrvatske umjetnosti, u izdanju Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža, 1996. godine, kao i u Nacionalnu zbirku grafika Hrvatskoga kluba za međunarodnu suradnju. Osnivačem je skupine likovnih umjetnika Livna Li Art i suosnivačem Društva hrvatskih likovnih umjetnika Herceg-Bosne, koja je preraslo u DHLU FBiH. Vlasnikom je privatne galerije ART VLAŠIĆ, a svoju 41 godinu umjetničkoga stvaranja okrunio je s 54 samostalne i više od 150 skupnih izložbi u domovini i u tuđinstvu. Živi i stvara u Livnu.

Izložba će ostati otvorenom za besplatno razgledanje sve do 15. lipnja.