Published On: Fri, Jan 12th, 2018

NAIZGLED KLASIČNA PROMETNA NESREĆA RAZOTKRILA STRAŠAN ZLOČIN I JOŠ VEĆI NEMAR Tijekom obdukcije na poginulom muškarcu našli 4 ubodne rane na prsima…

Vladan Grdanović iz Lučice kod Požarevca u Srbiji umro je 15. prosinca prošle godine, navodno na putu do bolnice, nakon što je Fordom Focusom prešao u suprotni trak i zabio se u kamion na obilaznici nedaleko od toga grada. No, ono što je na prvi pogled izgledalo kao klasična prometna nesreća, skrivalo je mnogo brutalniju i krvaviju priču. Rekonstruirali smo je na temelju napisa u srpskim medijima, na portalima Blica, Kurira i Alo!

Na Vladanovu su tijelu tijekom obdukcije pronađene četiri ubodne rane u prsima. U njegovoj je kući, pak, pronađeno tijelo supruge, 37-godišnje Jelene. Ona je, prenose mediji, pronađena na podu, masakrirana, navodno mrtva već nekoliko sati. Pronašla ju je Vladanova majka, odnosno njezina svekrva Svetlana, koja je otišla do njih kako bi provjerila što se događa. Nitko se nije javljao na telefon, a ona je, rekla je poslije, imala loš predosjećaj.

Dva krvava noža

Što se točno dogodilo tog petka, ni dandanas nije sasvim jasno. Ne zna se tko je prvi počeo svađu, ni tko je prvi potegao nož. Poznato je da je par imao ozbiljnih problema, čak takvih da je Jelena dva dana ranije, u srijedu 13. prosinca, zatražila pomoć policije koja je poslije u kući, tijekom očevida, navodno pronašla dva krvava noža.

Jelena, prodavačica u lokalnom dućanu, svog je supruga, medicinskog tehničara u Općoj bolnici u Požarevcu, optužila za obiteljsko nasilje. Nažalost, pokazalo se sad, za pomoć je tražila krivu osobu, koja je reagirala sa zakašnjenjem.

Policajac kojemu je prijavila muža procijenio je da u njezinu slučaju ne postoji rizik od nasilja te Vladanu nije odredio nijednu od mogućih hitnih mjera, primjerice zabranu prilaska ili udaljavanje iz kuće. Slučaj je tek poslije prijavio Centru za socijalni rad čiji su predstavnici izašli na teren tek dan poslije, 14. prosinca. Oni su utvrdili da rizik od nasilja postoji, ali je sastanak nadležne koordinacijske skupine, koja je trebala rješavati Jelenin i Vladanov predmet, zakazan tek za idući dan, u petak.

Najžalosnije od svega, Centar je, sudeći prema svim dostupnim informacijama, bio u kontaktu s parom uoči samog pokolja. Navodno su razgovarali s njima, prvo s njom, pa s njim, i Jelena im je rekla da se njezin suprug nije smirio. Socijalne radnice su joj navodno savjetovale da se udalji od njega i da će se sve riješiti za jedan sat čim počne sastanak. Rekle su joj da će Vladanu sigurno biti određena neka od spomenutih mjera. “Međutim, dok su oni razmatrali njihov slučaj, Vladan je ubio Jelenu”, tvrdi anonimni Blicov izvor.

Hitna mjera

Blic piše kako Zakon o sprečavanju nasilja u obitelji traži od policijskog službenika da što prije procijeni rizik od nasilja. Ako procijeni da on postoji, mora odrediti hitnu mjeru. Službenik kojemu se Jelena obratila prvo je bio suspendiran, a zatim je protiv njega pokrenut i disciplinski postupak. Na kraju je istraga unutarnje kontrole utvrdila kako postoje elementi kaznenog djela nesavjesnog obavljanja dužnosti te je protiv njega zbog toga podignuta i kaznena prijava. Prijeti mu između šest mjeseci i pet godina zatvora. U kaznenoj prijavi navodno stoji da se Jelena njemu žalila da njezin suprug želi seksualne odnose i da joj je uzeo plaću, a on je procijenio da nema rizika od nasilja.

Vladanova obitelj potvrđuje da je par imao probleme, navodno su upali u krizu nakon 12 godina braka i ona je pokrenula razvod, no drže stranu sina.

Njegova majka Svetlana, Jelenina svekrva, tvrdi da nije bilo fizičkog nasilja i da je njezina snaha koristila zakon kako bi im oduzela unuka. “Zato su išli na razgovor u Centar. Ona ga je tamo prijavila za nasilje i upozoren je da će odmah ići u zatvor ako se to ponovi. Sin mi se kleo da nikad na nju nije povisio glas, a kamoli što drugo. Jelena je koristila taj zakon kako bi sebe predstavila kao žrtvu. A priču mog sina potvrdio je unuk koji je u vrijeme tragedije bio kod nas”, ispričala je novinarima Svetlana.

Obiteljske priče

Uvjerena je da je do obračuna došlo jer je njezin sin naslutio da je Jelena sklopila dogovor prema kojemu bi mu oduzela dijete s kojim je, dodaje Vladanov otac Novica, bio jako blizak. Tvrdi da je kupao i odijevao dijete te mu peglao jer je imao više vremena te da je molio Jelenu da se ne razvode. Ona se cijelo vrijeme nećkala, a zatim mu je zaprijetila da će ići u zatvor zbog nasilja te da će mu sud oduzeti kuću. Svetlana dodaje kako ih je molila da se ne svađaju.

Prema mišljenju Novice, Vladan i Jelena su se odlično slagali. Redovno su išli na more i financijski su dobro stajali. Sve se, dodaje on, prelomilo odjednom. Prije nekoliko dana imali su, rekao je, manju svađu, Jelena je Vladana prijavila policiji. U petak su bili u Centru, ispričao je i dodao kako se čuo sa sinom prije (savjetovao mu je da bude smiren) i poslije kada ga je ovaj izvijestio da je sve prošlo dobro, da je Jelena odustala od prijave te će isplanirati odlazak na more. Kad je stigao kući s posla, tvrdi Novica, stariji sin mu je javio da je Vladan ubio Jelenu. Zatim su doznali da je sve završilo i za Vladana.