Published On: Sub, ruj 8th, 2018

Nahvališe nas Dalmatinci: Hercegovina nudi bajkovite vodopade i pristupačne cijene

Slobodna Dalmacija preporučila je svojim čitateljima da ako traže destinacije za izlet posjete Hercegovinu. Kako su naveli Hercegovina je blizu, nudi bajkovite vodopade i pristupačne cijene. Kažu moguće je posjetiti Hercegovinu i vratiti se kući u istom danu. 

Nakon ovoliko dugih tjedana vrućine, žege, toliko sparnih, teških noći, najbolje bi bilo otići na odmor, pobjeći negdje gdje ljeto ne divlja kao u Dalmaciji, gdje se lakše diše, bolje spava. Pa makar i na jedan dan, samo za hvatanje arije i prikupljanje snage za izdržavanje babljeg ljeta u kojem se temperature višu primiču kolovoskim nego jesenskim.

Dakle, gdje pobjeći, u kojem se pravcu kugle okrenuti? Naša je preporuka zapad BiH, Hercegovina s nizom lokaliteta koje možete posjetiti i kući se eventualno vratiti u istom danu.

Blidinje nudi nešto tako, na 150 kilometara od Splita, s dnevnom temperaturom u prosjeku za pet i više stupnjeva nižom od dalmatinske, te noćnom čak i za deset, ovo je popularno izletište mamac za brojne ljubitelje prirode. Iako su im za vrijeme snježina bookinzi najjači, gostiju iz Splita i okolice ni sada ne nedostaje. A ono čime ih mame je prekrasna priroda, gorja, jezero, za one koji ostaju još koji dan i blizina brojnih ostalih popularnih lokaliteta.

– Najveći broj Splićana i ostalih Dalmatinaca nam dolazi od studenog pa nadalje, što je i razumljivo s obzirom na skijašku sezonu. Ono što ih nama vuče je lijepa priroda i pristupačne cijene, te pogodnost za obiteljski odmor, posebice kod onih s malom djecom.

No i sada imamo dosta gostiju iz južnog kraja koji s našim hladnijim podnebljem, na visini od 1200 metara uživaju u šetnjama, biciklizmu, obilasku lokalnih domaćinstava – kaže nam Marija Vukoja, direktorica jednog od najpoznatijih blidinjskih hotela “Hajdučke vrleti”.

Pura s lučnicom, uštipci…

Naravno uvijek treba nešto domaćeg i probati, a blidinjski kraj puno toga nudi, od tradicionalne pure s lučnicom, uštipaka, kupusa, tepsije pod pekom, lešo janjetine, livanjskog sira…

Iz Blidinja pravci vode na sve strane, na svakom ima nešto lijepoga posjetiti. Ako se gleda pak iz pravca Splita, tada je uz Međugorje, kao alfu i omegu lokaciju među dalmatinskim izletnicima, sve popularnija lokacija Kravice pokraj Ljubuškog. Njezin su adut vodopadi rijeke Trebižat, koji su zbog svoje ljepote dobili i ime Male Plitvice.

Posljednjih nekoliko godina omiljeno su dalmatinsko izletište, koje baca u sjenu još jedno prekrasno mjestašce, vodopad Koćušu.

Pokraj toliko predivnih hercegovačkih lokaliteta ovo je još neotkriveno, a za postojanje su nam otkrili domaći koji navode kako se tik uz ovaj prelijepi kraj prirode nalazi i jedan vrlo fini restoran s domaćim jelima.

– Međugorje je uvijek forte u ovom dijelu, ono se nalazi na prekrižju putova, pa kuda god se okrenete imate neku vrlo zanimljivu hercegovačku lokaciju. Gostiju je sa svih strana svijeta, između njih ima i podosta Dalmatinaca, Splićana koji nam uglavnom dolaze individualno – saznajemo iz međugorskog hotela “Marconi”.

Turski specijaliteti u Mostaru

Ako ste već obišli Međugorje veliki bi propust bio s jeseni ne obići Mostar, mjesto s impresivnim brojem lokacija za pravljenje selfija. Na raspolaganju vam je toliko toga za vidjeti, malih teraca s vidikovcima, veduta rijeke, obilazak Starog mosta, imate li sreće i adrenalinski pogled na njegove skakače.

Most vas vodi u Stari dio grada, u ulicu punu zanatlija, u svijet Orijenta, uz zaustavljanje u nekom od lokala gdje možete probati turske specijalitete. Njih je podosta od japraka i dolmi, mesa spravljenog na turski način, do baklava, hurmašica i ćevapa u somunu, s kajmakom.

– Ako bi se nas po pitanju hrane gledalo, tada bi preporučili stari restoran “Udovice” u mjestu Sretnice s najboljom janjetinom u regiji, boljom od dalmatinske, boljom od jablaničke.

Tu je i restoran “Kruševo” iza Čitluka s frikancima i žabama, a i u Grudama ima isto jedan jako dobar restoran “Bezdan21”. U cijelom se ovom kraju jako dobro jede, u cijelom ovom kraju ima i jako puno prelijepih lokaliteta koji ni domaći sve ne mogu obići – doznajemo u Međugorju.

Safari tura

Ali zato ih možemo nabrojiti, dakle za one koji vole safari turu, šipražje i šaš, pravo je mjesto za vas Park prirode Hutovo blato, kako ga nazivaju, posljednja mediteranska močvara. Predivni je to rezervat za brojne močvarne ptice, osebujan i vrlo zanimljiv izbor za izlet.

Na putu prema Hutovu blatu svakako nađite vrijeme za posjet Počitelju, UNESCO-ovu gradiću, nacionalnom bosanskom spomeniku kulture, spoju mediteranskog i turskog načina gradnje. Tu posjetite Hadži-Alijinu džamiju, Sisman-Ibrahimpašinu medresu i Gavrankapetanovićevu kuću, te Sahat-kulu, visoka tvrđavu koja se uzdiže s vrha brda.

U blizini je i Gabela i njena priča o drevnoj Troji, koja se po nekim znanstvenicima nalazila upravo na tom lokalitetu. Na povratku iz Međugorja ne bi bilo loše obići prekrasni ambijent Herceg Etno sela, i prikaz života nekadašnjeg Brotnjaka. Ovo je još jedna omiljena destinacija brojnih Dalmatinaca. A među lokalitetima koje bismo vam svakako preporučili su i Kupres i njegove bijele zimske padine, te jesenja raskošna priroda idealna za duge šetnje.

Ono što definitivno ne možemo zaobići je i grad Blagaj i njegov Stari grad sagrađen u orijentalnom stilu. U razgledanje ovog kulturnog lokaliteta krenite od Tekije na vrelu Bune, građevine iz 16. stoljeća, koja nosi sve simbole baroknog turskog stila. U hodu prema čaršiji naići ćete i na sultan Sulejmanovu džamiju i Karađoz – begovu ćupriju, zanimljive podsjetnike na nekadašnji život bosanskog kraja. A što pojesti? Pastrvu. Upravo izvučenu iz prpošne rijeke.

Započnite dan kavicom
Mostar možete iz Splita obići i vratiti se u jednom danu. Krenete li ranije ujutro dočekat će vas prijepodne i lijepa šetnja po gradu koju svakako započnite kavicom u jednom od kavana starog dijela grada. Poslužit će vam je iz tradicionalne džezve s rahat lokumom, a uz nju degustirajte i neki od poznatih im slastica tipa baklave, hurmašice ili kadaif. I uživajte pritom u pogledu na kanjon.

Mostar nudi obilje restorana s odličnim mesnim jelima. Popodne iskoristite za posjet nekim od njihovih povijesnih građevina, Franjevačkoj crkvi s najvišim zvonikom u Bosni i Hercegovini, Karađozbegovoj džamiji, Bišćevića sokaku s poznatom Turskom kućom, povijesnom naselju Brankovac, s kućama i avlijama starih mostarskih porodica, građenom u osmanskom stilu, Mostarsko blato, PP prirode na zapadu Grada Mostara…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare